«Έγραψα τον στίχο για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Άρη Πορτοσάλτε γιατί είμαι άνθρωπος, δεν είμαι βόδι»

Ο Πάνος Βλάχος βρέθηκε καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου στο «Ενώπιος Ενωπίω» το βράδυ της Πέμπτης (03-04-2025) και μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για τον στίχο του τραγουδιού που ερμήνευσε πριν από περίπου ένα χρόνο και προκάλεσε αντιδράσεις. Άδωνις Γεωργιάδης και Άρης Πορτοσάλτε είχαν βρεθεί στο «στόχαστρο» του ηθοποιού και τραγουδιστή, που θέλησε να δώσει τη δική του εξήγηση.
Όπως ανέφερε ο Πάνος Βλάχος, ο Άρης Πορτοσάλτε έχει ίδιες απόψεις με ανθρώπους που διοικούν τη χώρα, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης. Δουλειά του καλλιτέχνη όπως ανέφερε είναι να σατιρίζει, να κριτικάρει και σε καμία περίπτωση να μην μένει απαθής. Ο δημοφιλής ηθοποιός και τραγουδιστήςμ μίλησε αρχικά για τις σπουδές στα ναυτιλιακά και την στροφή του στην υποκριτική.
«Τίποτα από όλα αυτά που συμβαίνουν δεν είχαν περάσει από το μυαλό μου, ούτε το να γίνω ηθοποιός. Σπούδασα ναυτιλιακά, δεν υπάρχει κανένας καλλιτέχνης στην οικογένειά μου, ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά. Δούλεψα στα ναυτιλιακά περίπου 1,5 χρόνο, αλλά το μυαλό μου δεν ήταν εκεί. Ταυτόχρονα μάθαινα ξένες γλώσσες, έπαιζα ποδόσφαιρο και έκανα θέατρο ερασιτεχνικά. Εκεί με είδαν και ξεκίνησα να παίζω θέατρο πριν σπουδάσω θέατρο. Με είδαν να παίζω στην ερασιτεχνική παράσταση και μετά από δέκα μέρες παραιτήθηκα από τη δουλειά μου και όλα τα υπόλοιπα έγιναν σαν να ήταν χθες» δήλωσε αρχικά ο Πάνος Βλάχος.
Με αφορμή τις πολλαπλές ιδιότητες, με τις οποίες έχει εμφανιστεί στο κοινό, ο ίδιος τόνισε πως «Είμαι ηθοποιός και έχω ευθύνη προς την ηθική και ευγνωμοσύνη για τα πράγματα που μου έχουν συμβεί, να τιμάω την θεατρική τέχνη πρώτα και κύρια. Αυτή εμπεριέχει και την τραγωδία και την συγγραφή και την κινησιολογία.
Δεν ντρέπομαι να το παραδεχτώ, αυτός είναι ο πυρήνας όλων των υπόλοιπων, ακόμα και της ενασχόλησής μου με πράγματα δίπλα στην τέχνη. Δεν κατάφερα να γίνω αθλητής, ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής, έπαιξα ερασιτεχνικά. Ο πρωταθλητισμός που ακολουθώ στη δουλειά μου και στην υποκριτική και στη μουσική είναι σχεδόν ίδιος, απλά δεν έχει ηλικία, γιατί στα 35-36 ένας αθλητής συνήθως σταματάει».
Στο ίδιο πλαίσιο συμπλήρωσε πως «Είναι πιο άμεση η σχέση με τον κόσμο όταν είσαι στην σκηνή. Η ειλικρίνεια είναι μεγάλη παγίδα και μεγάλη ελευθερία. Ο στόχος είναι η ειλικρίνεια, όχι να πείσω κάποιον ότι είμαι καλός ή ότι παίζω καλά έναν ρόλο ή ότι τραγουδάω καλά. Είναι η ειλικρίνεια στη δημιουργία, οπότε υπάρχει μια τεράστια δυσκολία, εξίσου. Απλά το τραγούδι έχει ήδη συμβεί, έρχονται να με δουν σε μια συναυλία έχοντας ήδη αγαπήσει τα τραγούδια μου. Ήδη κερδίζω 1-0 ενώ στην παράσταση, όσο επιτυχημένη κι αν είναι, το κοινό πρέπει να το κερδίσεις εκείνη τη στιγμή ξανά και ξανά. Η ενέργεια που καταβάλλεται είναι υπερδιπλάσια».
Στη συνέχεια ο Πάνος Βλάχος εξήγησε πως τον ιντριγκάρει περισσότερο ο στίχος, λέγοντας πως «Πρέπει να είναι και διχαστικός, προκλητικός και να έχει ανοιχτά νοήματα για να συμμετέχεις κι εσύ σε αυτό που λέω, αλλιώς θα σου δώσω κάτι που είναι κατανοητό και από εμένα και από εσένα και γίνεται βαρετό. Φυσικά υπάρχει ο λάθος και ο σωστός μπάτσος. Όπως υπάρχει και ο λάθος και ο σωστός ηθοποιός. Όπως υπάρχει και ο λάθος και ο σωστός δημοσιογράφος. Δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι εντεταλμένοι ούτε όλοι οι ηθοποιοί βιαστές και παιδόφιλοι. Υπάρχει ο άνθρωπος που κάνει καλά τη δουλειά του και ο άνθρωπος που δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Φυσικά, και έτσι πρέπει να είναι».
Ο Νίκος Χατζηνικολάου δεν παρέλειψε να τον ρωτήσει και για τον επίμαχο στίχο του «Μέσα σε ένα σάκο βάλτε Άδωνι και Πορτοσάλτε», ο οποίος είχε προκαλέσει αντιδράσεις, με τον ίδιο να δηλώνει πως «Έγραψα τον στίχο για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Άρη Πορτοσάλτε γιατί είμαι άνθρωπος, δεν είμαι βόδι, δεν είμαι ασυγκίνητος. Εμένα η τέχνη μου και ύπαρξή μου έχει να κάνει με το πώς αισθάνομαι για τα πράγματα. Όταν διαφωνείς με κάποιον δεν τον πετάς στα σκουπίδια, τον σατιρίζεις όμως, τον καυτηριάζεις, τον γελοιοποιείς, τον μετακινείς και τον προκαλείς. Ειδικά όταν μιλάς για κάποιον που έχει την εκατονταπλάσια δύναμη, πορεία και χρηματική πλάτη από εσένα. Δε θα κάνω μάθημα στη στιχουργικής».
Επιπλέον, ανέφερε πως «Για τον Άρη Πορτοσάλτε λέω ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος και οι απόψεις του είναι ίδιες και στον ίδιο σάκο με ανθρώπους οι οποίοι διοικούν τη χώρα και δεν είναι ανεξάρτητη η άποψή του. Έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του ο οποιοσδήποτε άνθρωπος. Είμαι άνθρωπος, για αυτό έβαλα ονόματα στο συγκεκριμένο στίχο. Είναι απανθρωπιά με το που έχουν συμβεί αυτά τα πράγματα, να υπάρχει ευθεία επίθεση, προπαγάνδα, απέναντι σε ανθρώπους που έχουν χάσει τα παιδιά τους. Δεν είναι έκφραση απόψεων, είναι κριτική ανθρώπων που υποφέρουν, απόπειρα συγκάλυψης και μία λασπολογία και θόλωση ενός κόσμου, ο οποίος υποφέρει. Σε αυτό τον κόσμο υπάρχω και ζω».
Μεταξύ άλλων, ο Πάνος Βλάχος αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έγινε γύρω από ένα πουκάμισο που είχε φορέσει και το πόσο κόστιζε, δηλώνοντας ότι «Αυτό που είπα επί σκηνής και δεν παίχτηκε -γιατί δεν ακολουθεί το αφήγημα- είναι πως είπα ότι όταν ένας άνθρωπος στη χώρα βγάζει χρήματα, είναι δεξιός και όταν δεν βγάζει είναι αριστερός. Όταν προσέχει τι φοράει, είναι ψώνιο και όταν φοράει ό,τι θέλει είναι αναρχοαυτόνομος και ποτέ δεν τον ρωτάνε αν είναι άνθρωπος και αν μπορεί ένας άνθρωπος, ο οποίος συγκινείται με τη σημαία να μην είναι φασίστας και ένας άνθρωπος ο οποίος κατεβαίνει στις πορείες να μη θέλει να σπάσει την Αθήνα.
Έχουμε τη δυνατότητα στη χώρα μου να έχουμε ένα χώρο, όπως γουστάρουμε εμείς και να μη μας επιβάλλεται ο χώρος από τους δημοσιογράφους και ένα αφήγημα, που δεν είναι δικό μου. Άρα μπορώ να φοράω ο,τι θέλω. Ξέρεις πόσο σκληρά έχω δουλέψει; Δεν έχω προσωπική ζωή, ξεσκίζομαι από τα 22 όχι για να είμαι πιστός στην άποψη που έχουν οι άνθρωποι για το τι θα φορέσω, αλλά για να είμαι στον εαυτό μου».