Τεχνολογία

Η συγκλονιστική φωτογραφία που απέσπασε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία της Παλαιστίνιας που κρατά στην αγκαλιά της το σαβανωμένο σώμα της ανιψιάς της που σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στην Γάζα τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του World Press Photo. Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Μοχάμεντ Σάλεμ (Mohammed Salem) και δείχνει την Ινάς Μαάμαρ να νανουρίζει το άψυχο σώμα της πεντάχρονης ανιψιάς της, της Σάλι, που σκοτώθηκε μαζί με την μητέρα και την αδελφή της από ισραηλινό πύραυλο που χτύπησε το σπίτι τους στο Χαν Γιούνες τον Οκτώβριο.

Ο Μοχάμεντ Σάλεμ βρισκόταν στο νοσοκομείο Νάσερ του Χαν Γιούνες στις 17 Οκτωβρίου όταν είδε την 36χρονη Ινάς Αμπού Μαάμαρ στο νεκροτομείο να κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της το σώμα του νεκρού κοριτσιού τυλιγμένο σε σάβανο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε 10 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Γάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία έννοια αυτό που συνέβαινε στην Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Μοχάμεντ Σάλεμ στην ανακοίνωση του World Press Photo. «Οι άνθρωποι βρίσκονταν σε σύγχυση, έτρεχαν από το ένα μέρος στο άλλο με αγωνία για να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους και πρόσεξα αυτήν την γυναίκα που κρατούσε το σώμα του κοριτσιού και δεν το άφηνε».

Ο Μοχάμεντ Σάλεμ είναι Παλαιστίνιος, 39 ετών, και εργάζεται για το Reuters από το 2003. Είχε κερδίσει και το βραβείο του World Press Photo τ0 2010. Η γυναίκα του γέννησε το παιδί τους λίγες ημέρες πριν να τραβήξει αυτήν την φωτογραφία.

«Είναι μία πραγματικά βαθιά συγκινητική εικόνα… Όταν την δεις, με κάποιον τρόπο δεν σου φεύγει από το μυαλό», δήλωσε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Βραβείο Φιόνα Σιλντς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νοτιοαφρικανή Lee-Ann Olwage, ντοκιμαντερίστρια και φωτογράφος του περιοδικού GEO, κέρδισε το βραβείο «Ιστορία της Χρονιάς» με το πορτρέτο μίας οικογένειας από την Μαδαγασκάρη που αφηγείται την ζωή με μία γιαγιά που πάσχει από άνοια. «Η ιστορία αυτή ασχολείται με ένα οικουμενικό πρόβλημα υγείας μέσα από το πρίσμα της οικογένειας και της φροντίδας», ανακοίνωσε η κριτική επιτροπή. «Οι εικόνες συνδυάζονται με θέρμη και τρυφερότητα, υπενθυμίζοντας την αγάπη και την εγγύτητα που είναι αναγκαίες σε περίοδο πολέμου και επιθέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο φωτογράφος Αλεχάντρο Σεγκάρα (Alejandro Cegarra) από την Βενεζουέλα κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «long termed» με την μονοχρωματικές φωτογραφίες των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που προσπαθούν να διασχίσουν τα νότια σύνορα του Μεξικού και τραβήχτηκαν για τους New York Times/Bloomberg.

Στην κατηγορία «ανοιχτό format»η Ουκρανή Γιούλια Κοσετόβα κέρδισε το βραβείο για την ιστοσελίδα της «που συνδυάζει φωτορεπορτάζ με το στιλ ντοκιμαντέρ του προσωπικού ημερολογίου που δείχνει στον κόσμο τι σημαίνει να ζεις με τον πόλεμο ως καθημερινή πραγματικότητα».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button