Τεχνολογία

Ο Στιβ Τζομπς της Apple παρουσιάζει το πρώτο iPhone πριν 17 χρόνια

Ήταν 9 Ιανουαρίου του 2007 όταν ο Στιβ Τζομπς ανακοίνωσε την πρώτη έκδοση κινητού τηλεφώνου iPhone. Φορώντας τζιν παντελόνι και το χαρακτηριστικό μαύρο ζιβάγκο ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς ανεβαίνει στη σκηνή του συνεδρίου Macworld στο Σαν Φρανσίσκο τον Ιανουάριο του 2007 για να παρουσιάσει «μία επαναστατική συσκευή… που αλλάζει τα πάντα», όπως περιέγραψε.

Ο Στιβ Τζομπς, μπορεί να μην ήταν ταπεινός σχετικά με τις δυνατότητές του iPhone, είχε όμως δίκιο.

«Ένα iPod, ένα τηλέφωνο και μια συσκευή που επικοινωνεί με το ίντερνετ. Ένα iPod, ένα τηλέφωνο (phone)… Το πιάνετε; Αυτές δεν είναι τρεις διαφορετικές συσκευές, αυτή είναι μία συσκευή και την ονομάζουμε iPhone», είπε ο Στιβ Τζομπς.

Και εγένετο το πιο επιτυχημένο προϊόν στη σύγχρονη ιστορία της τεχνολογίας. Η ιδέα χειρισμού του iPhone μέσω της οθόνης πολλαπλής αφής θεωρείται καθοριστική για την επιτυχία του. Επίσης, είχε και έχει σημαντική επιρροή στη σχεδίαση έξυπνων τηλεφώνων άλλων κατασκευαστών.

«Δεν είναι απλώς το gadget με τις περισσότερες πωλήσεις που δημιουργήθηκε ποτέ: Είναι ίσως το πιο επιδραστικό», θα γράψει το Wired σε μια αναδρομική έκθεση του 2018 για την πρώτη δεκαετία του iPhone για να σημειώσει ότι «η επιρροή του ξεπερνά κατά πολύ άλλα τηλέφωνα».

Το iPhone είχε οθόνη αφής, μια δυνατή κάμερα και εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο, μεταξύ πολλών άλλων χαρακτηριστικών, παρέχοντας τεράστιες προόδους σε σχέση με τα υπάρχοντα smartphone όπως τα Blackberry, Moto Q και Palm Treo. «Κάθε τόσο, έρχεται ένα επαναστατικό προϊόν που αλλάζει τα πάντα», έλεγε ο Στιβ Τζομπς, πριν ακριβώς 16 χρόνια.

Ο συνιδρυτής της Apple σημείωσε ότι το Macintosh το 1984 «άλλαξε ολόκληρη τη βιομηχανία των υπολογιστών» και ότι το iPod (που παρουσιάστηκε την ίδια ημερομηνία στις 9 Ιανουαρίου με το iPhone, αλλά το 2001) «άλλαξε ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία».

«Σήμερα, παρουσιάζουμε τρία επαναστατικά προϊόντα. Ένα iPod, ένα τηλέφωνο και μια συσκευή που επικοινωνεί με το ίντερνετ. Ένα iPod, ένα τηλέφωνο (phone)… Το πιάνετε; Αυτές δεν είναι τρεις διαφορετικές συσκευές, αυτή είναι μία συσκευή και την ονομάζουμε iPhone»: Με αυτά τα λόγια, ο Στηβ Τζομπς παρουσίασε το πρώτο iPhone, που θα γινόταν το πιο επιτυχημένο προϊόν στη σύγχρονη ιστορία της τεχνολογίας. Το κοινό του Macworld στο άκουσμα των λέξεων ξεσηκώνεται.

Η Apple δεν είχε ακόμα μπει στην αναπτυσσόμενη αγορά smartphone, κάτι που οι λάτρεις της τεχνολογίας περίμεναν με ανυπομονησία. Ο Τζομπς, ο οποίος πέθανε στις 5 Οκτωβρίου του 2011 μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο, είχε μόλις ικανοποιήσει τις προσδοκίες τους.

«Το iPhone πρώτης γενιάς ήταν, αρκετά διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Ήταν μικρό, μόλις 4,5 ίντσες επί 2,4 ίντσες. Συγκριτικά, το iPhone XS Max που κυκλοφόρησε το 2018 είναι 6,2 ίντσες επί 3,05 ίντσες», έγραψε ο Steven Silver στο Apple Insider το 2018. Το iPhone 14, θυμίζουμε, είναι 6,7 ιντσών.

Ωστόσο, ο συγγραφέας και άλλοι ειδικοί σημείωσαν ότι το πρώτο iPhone ήταν εξαιρετικά σημαντικό και πολύ δημοφιλές. Τον Νοέμβριο του 2007, όταν είχαν ήδη πουληθεί περισσότερα από 1,4 εκατ. iPhones, το περιοδικό Time του έδωσε τον τίτλο της εφεύρεσης της χρονιάς.

Το μοντέλο των 4GB κόστιζε 499 δολάρια και εκείνο των 8GB πωλούνταν αντί 599 δολαρίων. Έξι μήνες αργότερα, χιλιάδες καταναλωτές θα κάνουν ουρές έξω από τα καταστήματα της Apple, για να είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα έπαιρναν στα χέρια τους το iPhone. Το iPhone άρχισε να πωλείται σε μέρη της Ευρώπης στα τέλη του 2007 και σε μέρη της Ασίας το 2008. Στις 10 Ιουλίου 2008, η Apple εγκαινίασε το App Store.

Η Apple πούλησε 6,1 εκατομμύρια iPhone πρώτης γενιάς από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το προϊόν στο κοινό στις 29 Ιουνίου 2007.
Ο Γκρεγκ Πάκερ, τότε 59 ετών, πρώην υπάλληλος συντήρησης αυτοκινητοδρόμων από το Λονγκ Άιλαντ, θεωρείται ότι ήταν το πρώτο άτομο που αγόρασε ένα iPhone στις 29 Ιουνίου στο Apple Store στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν, αφού φέρεται να είχε «κατασκηνώσει» εκεί όλη την εβδομάδα, σημειώνει η New York Post.

Περίπου 2 δισεκατομμύρια iPhone έχουν πουληθεί από τότε, με σχεδόν 800 εκατομμύρια να χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο σήμερα – περίπου ένα για κάθε 10 ανθρώπους στον πλανήτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις διαφόρων τεχνολογικών αναλυτών.

Το iPhone, και η πρόοδος της τεχνολογίας που επέβαλε σε άλλα smartphones, είχε μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

«Εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα iPhone ως μοναδικό υπολογιστή τους», σημειώνει το Wired. «Έβαλε τον κόσμο στις τσέπες μας».

Επίσης, δημιούργησε μια ολόκληρη νέα βιομηχανία προγραμματιστών για εφαρμογές, κατασκευαστών αξεσουάρ και κολοσσών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το iPhone μετέτρεψε την Apple σε μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις που υπήρξαν ποτέ, καθώς στις 3 Ιανουαρίου 2022, έφτασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση αγοράς για οποιαδήποτε εταιρεία ποτέ. Αλλά και η επίδραση έχει το iPhone στην καθημερινή μας ζωή είναι αδιαμφισβήτητη.

Το iPhone διατηρεί τη θέση του ως ηγέτης στον χώρο της κινητής τεχνολογίας με την εξαιρετική του απόδοση, τις καινοτομίες αλλά και τον αντίκτυπό του στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Τώρα αν αυτό είναι καλό για την κοινωνία, θα φανεί, συμειώνουν οι αναλυτές.

Το σίγουρο είναι ότι είτε είστε πιστός κάτοχος iPhone είτε δεν είχατε ποτέ, η επίδραση που έχει το iPhone στην καθημερινή μας ζωή είναι αδιαμφισβήτητη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button