Τεχνολογία

Άνοιξε η πόρτα για τις χαμένες ρυθμίσεις χρεών

Μάχη με τον χρόνο καλούνται να δώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι που θέλουν να σώσουν «χαμένες» ρυθμίσεις χρεών. Από σήμερα και μέχρι τη δημοσίευση του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν όλες τις εκπρόθεσμες δόσεις μαζεμένες, επαναφέροντας σε ισχύ τη ρύθμιση.

Πρόκειται για μια δεύτερη ευκαιρία που δίνει το άρθρο 87 του νομοσχεδίου για τον ΚΦΔ (που αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη) σε χιλιάδες φορολογούμενους με συνολικά 232.000 απολεσθείσες ρυθμίσεις χρεών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε μια προσπάθεια να προσφέρει περισσότερο χρόνο στους ενδιαφερόμενους προκειμένου να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες, άνοιξε νωρίτερα (από την ψήφιση του νόμου) την εφαρμογή για τους οφειλέτες που θέλουν να ξανακερδίσουν τις παλιές ρυθμίσεις των 36,72, 100 και 120 δόσεων ή ακόμα και την πάγια των 24 – 48 δόσεων.

  • Σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί μέρος των δόσεων που εκκρεμούν, αρκεί οι φορολογούμενοι να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό προκειμένου να αναβιώσουν τη ρύθμιση.
  • Η εξόφληση των χρεών γίνεται μόνο με Ταυτότητα Οφειλής μέσω web banking και όχι μέσω IRIS ή καρτών.

Προκειμένου να αποφευχθεί η οριστική απώλεια των ρυθμίσεων η φορολογική διοίκηση θα προβεί κατά προτεραιότητα στην πίστωση στις δόσεις, των ποσών που προέρχονται από επιστροφές φόρων ή από παρακρατήσεις λόγω έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο δεν είναι γενικευμένο, αλλά αφορά όσους δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα δύο ή περισσότερες μηνιαίες δόσεις είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω λάθους του συστήματος που δεν αναγνώρισε μια πληρωμή ως εμπρόθεσμη ή δεν υπέβαλαν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ την περίοδο που ήταν ενεργή η ρύθμιση ή δημιούργησαν νέα χρέη καθώς δεν εξυπηρετούσαν τις τρέχουσες οφειλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  • Η διάταξη δεν αφορά ρυθμίσεις που έχουν απωλεστεί με πράξη του προϊσταμένου ΔΟΥ.

Αναλυτική πληροφόρηση

Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληροφορηθούν τις λεπτομέρειες (ληξιπρόθεσμες οφειλές, απλήρωτες δόσεις κλπ) και να διαπιστώσουν αν είναι δικαιούχοι, στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Ρυθμίσεις με Ανεξόφλητες Εκπρόθεσμες Δόσεις». Ειδικότερα μπορούν να ενημερωθούν για:

  • Τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με καταβολές και επιστροφές φόρων.
  • Τις εκκρεμείς επιστροφές, καθώς και τις καταβολές για τις οποίες έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ μέχρι 15/4/2024.
  • Το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν ως την έναρξη ισχύος του νόμου «Κύρωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» για την κάλυψη των ανεξόφλητων εκπρόθεσμων δόσεων.
  • Τα ποσά που βρίσκονται σε εκκρεμότητα επιβαρύνονται με μηνιαίο τόκο εκπρόθεσμης καταβολής 0,73%, στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης.

Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κλπ).

Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:

  • Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.
  • Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών.

Πηγή: Ertnews.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button