Υγεία

Η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από τον ιό της γρίπης προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από κάποιον από τους ιούς που προκαλούν γρίπη προειδοποιούν οι ειδικοί στις λοιμώξεις του πλανήτη.

Το 57% όσων συμμετείχαν σε νέα διεθνή έρευνα είπαν πως η γρίπη είναι αυτή που έχει περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει παγκόσμια επιδημία θανατηφόρων περιστατικών. Άλλο ένα 17% την κατέταξαν στη δεύτερη θέση.

Η πεποίθησή τους ότι οι ιοί της γρίπης συνιστούν την μεγαλύτερη απειλή για μελλοντική πανδημία οφείλεται στο γεγονός ότι μεταλλάσσονται ασταμάτητα.

«Κάθε χειμώνα έχουμε γρίπη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Jon Salmanton-García, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. «Οι ετήσιες εξάρσεις της είναι μικρές πανδημίες. Είναι όμως περισσότερο ή λιγότερο ελεγχόμενες, επειδή τα στελέχη που τις προκαλούν δεν είναι αρκετά μεταδοτικά ή επικίνδυνα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα γίνουν κάποια στιγμή».

Το επόμενο παθογόνο που είναι πιθανότερο να αποτελέσει αιτία πανδημίας είναι ένας άγνωστος ακόμα ιός, που έχει ονομαστεί νόσος Χ. Το 21% των επιστημόνων της μελέτης είπαν πως ένας τέτοιος ιός, που θα εμφανιστεί ξαφνικά όπως ο κορονοϊός που προκάλεσε την πρόσφατη πανδημία, θα είναι εκείνος που θα μας απειλήσει.

Η νέα έρευνα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Travel Medicine and Infectious Disease. Θα ανακοινωθούν επίσης στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ESCMID) που θα διεξαχθεί στη Βαρκελώνη 27-30 Απριλίου 2024.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ειδικούς στις λοιμώξεις να κατατάξουν 14 ιούς ως προς την δυνατότητά τους να προκαλέσουν πανδημία. Τους ζήτησαν επίσης να προτείνουν οι ίδιοι και ένα επιπλέον (το 15ο) πιθανό παθογόνο. Οι ιοί που κλήθηκαν να βαθμολογήσουν ήταν:

Ο ιός που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό

Η νόσος Χ (άγνωστη ασθένεια που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι θα προκαλέσει κάποτε πανδημία)

Ο ιός Έμπολα

Ο χανταϊός (ή ιός Hanta)

Ο ιός Henipa

Οι ιοί της γρίπης

Ο ιός Λάσα

Ο ιός Μάρμπουργκ

Ο ιός που προκαλεί MERS

Ο ιός Nipah

O ιός του πυρετού της κοιλάδας Rift (ή πυρετός της ρηξιγενούς κοιλάδας – RVF)

Ο ιός που προκαλεί SARS (SARS-CoV)

Ο κορονοϊός που προκάλεσε την πρόσφατη πανδημία (SARS-CoV-2)

Ο ιός Ζίκα

Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 187 ειδικοί στις λοιμώξεις από 57 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Τον μεγαλύτερο αριθμό απαντήσεων έδωσαν επιστήμονες από τη Γερμανία (ήταν 27), την Ισπανία (20) και την Ιταλία (14 ειδικοί).

Τα ευρήματα

Οι ιοί της γρίπης έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία. Οι 147 από τους συμμετέχοντες (ποσοστό 78,6%) τους κατέταξαν στις πρώτες θέσεις του σχετικού πίνακα (από την 1η έως την 4η).

Την πρώτη πεντάδα των επικίνδυνων ιών συμπληρώνουν η νόσος Χ, οι κορονοϊοί που προκάλεσαν την πρόσφατη πανδημία και το SARS, και ο ιός Έμπολα. Αντιθέτως, τις λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν πανδημία έχουν οι ιοί Hanta, Λάσσα, Nipah και Henipa.

Ειδικότερα, τη νόσο Χ επέλεξαν 92 ειδικοί για τις θέσεις 1-9. Τον κορωνοϊό που προκάλεσε την πρόσφατη πανδημία επέλεξαν 81 ειδικοί για τις θέσεις 1-14. Τον ιό που προκάλεσε το SARS διάλεξαν 41 ειδικοί για τις θέσεις 1-13 και τον Έμπολα 36 ειδικοί για τις θέσεις 1-9.

Πηγή: onalert.gr

 

 

To άρθρο Η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από τον ιό της γρίπης προειδοποιούν οι επιστήμονες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button