Οικονομία

Γερμανία: Κατέβασε «ταχύτητα» ο πληθωρισμός το Φεβρουαρίου – Σενάρια μείωσης των επιτοκίων τον Ιούλιο 

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται στη Γερμανία, καθώς το το Φεβρουάριο «έτρεξε» με 2,5% έναντι 2,9% πέρσι (2023), σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία βάσει μιας πρώτης εκτίμησης.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στη Γερμανία από τον Ιούνιο του 2021 (+2,4%). Ο πληθωρισμός μετράται ως η μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024 με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα αποτελέσματα.

Ο πληθωρισμός χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, που συχνά αναφέρεται ως πυρήνας του πληθωρισμού, αναμένεται να είναι +3,4 %.

Η Eurostat αναμένεται να επιβεβαιώσει τη γενική πτωτική τάση στην ευρωζώνη αύριο Παρασκευή (1.3.24).

Συνεπώς, ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το 2% πλησιάζει ολοένα και περισσότερο.

Παρ’ όλα αυτά, μια μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα δεν αποτελεί ακόμη επιλογή. Οι δηλώσεις κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών, μέχρι και της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δεν επιτρέπουν κανένα άλλο συμπέρασμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη. Μετά από συνολικά δέκα αυξήσεις των επιτοκίων από τα μέσα του 2022, η αλλαγή των επιτοκίων φέτος θεωρείται δεδομένη.

Το νωρίτερο τον Απρίλιο θα μπορούσε να έλθει η πρώτη μείωση, σύμφωνα με την Handelsblatt, αν και θα μπορούσε να χρειαστούν άλλοι τρεις μήνες ή και περισσότερο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα

To άρθρο Γερμανία: Κατέβασε «ταχύτητα» ο πληθωρισμός το Φεβρουαρίου – Σενάρια μείωσης των επιτοκίων τον Ιούλιο  δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button