Οικονομία

Όταν ο Τσίπρας συναντούσε τον Μπελέρη, στο παιχνίδι της ονοματολογίας και ο Κότσιρας, η έκθεση Λέττα που περνάει στο ντούκου, το βαρύ τίμημα της κλιματικής αλλαγής, η οικογένεια Τράμπ οργώνει τα Βαλκάνια και οι αριθμοί του Ελληνικού

Πυρ ομαδόν υποκρισίας

Πυρά κατά της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ εξαπολύουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς όπως και η Ελληνική Λύση, η Νίκη κλπ. Η έκταση των αντιδράσεων δείχνει ότι τον θεωρούν απειλή. Ήδη καταγράφεται ένα φρενάρισμα στις διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά της και υπάρχει προσδοκία για επαναπατρισμό ψήφων όσο θα ξετυλίγεται η προεκλογική καμπάνια το φυλακισμένο δημάρχο Χειμάρρας.

Ολομέτωπη επίθεση

Πρώην και νυν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν τον Μπελέρη ότι είναι ακροδεξιός με σκοτεινό παρελθόν. Ο Παύλος Πολλάκης σε ανάρτηση του στο Facebook δημοσίευσε παλιά δημοσιεύματα για τον Μπελέρη και έγραψε «για να μην έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία για το πόσο ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ και ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΚΑ έχει σκοπο να φτάσει ο Μητσοτάκης μπας και διασωθεί στις εκλογές. Αλλά και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της «Νέας Αριστεράς» Νίκος Φίλης άφησε αιχμές ότι «το συγκεκριμένο πρόσωπο, ανεξαρτήτως της περιπέτειάς του ως καταργηθείς Δήμαρχος Χειμάρρας, που αντανακλά το προβληματικό επίπεδο των δημοκρατικών θεσμών στην Αλβανία και επιδιώξεις σε βάρος του ελληνικού μειονοτικού στοιχείου, βαρύνεται με επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα παρακρατική και προβοκατόρικη δράση». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πάνος Σκουρλέτης.

…Όταν ο Τσίπρας

Το ερώτημα όμως είναι που ήταν όλα αυτά τα στελέχη όταν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντούσε τον γιο του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας. Ήταν πριν από τις δεύτερες εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023. Είχε δεχθεί εκπροσώπους των Βορειοηπειρωτών (1/6/2023) και είχε συζήτηση με τον Πέτρο Μπελέρη ο οποίος του εξήγησε ότι ψάχνουν «παράθυρα» διότι «το 2023 δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος θα διωχθεί πολιτικά για τις θέσεις του και θα παραμείνει στη φυλακή για τόσο μεγάλο διάστημα».

«Και μάλιστα, υποψήφιος που εξελέγη!», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Οι εκλογές στην Χειμάρρα έγιναν με υποκλοπές, με παρακολουθήσεις, με τρομοκρατία, με εξαγορές» τόνισε ο Πέτρος Μπελέρης. «Δώσαμε έναν αγώνα μόνοι μας επί της ουσίας».«Και παρ’ όλα αυτά, ήταν θετικό το αποτέλεσμα», τόνισε ο Τσίπρας. Κανείς τότε δεν αντέδρασε. Γι αυτό και η υποκρισία χτυπάει κόκκινο.

Καμπάνια

Ο Πέτρος Μπελέρης μαζί με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου επισκέφτηκαν χθες Τετάρτη (17/4) τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που εξέφρασε την χαρά του για την υποψηφιότητα του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας. «Δεν το βλέπω μέσα σε στενά εθνικά όρια, αλλά στο πνεύμα της δύναμης της ελευθερίας, που όλοι την επιθυμούμε και όλοι πρέπει να προσπαθούμε οπουδήποτε αυτή διεκδικείται» τόνισε. Το μήνυμα που έστειλε στον Φρέντι Μπελέρη ήταν «δύναμη και πίστη».

Η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας έχει ενθουσιασμό διότι εκπροσωπείται στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ με δύο υποψήφιους, τον Φρεντι Μπελέρη και τον Πύρρος Δήμα. Ο Πέτρος Μπελέρης ήταν χθες το βράδυ σε ανοιχτή γραμμή με την Χειμμάρα προκειμένου να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ομογενείς. Ο στόχος είναι να αξιοποιηθεί και η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου. Υπάρχουν όμως προβλήματα. Ηλικιωμένοι δεν έχουν ελληνικά emails, δεν κάνουν στην Ελλάδα φορολογική δήλωση, άρα δεν έχουν πρόσβαση στο taxis και δεν μπορούν να εγγραφούν στους καταλόγους ενώ υπάρχουν και απομονωμένα χωριά στην Αλβανία όπου δρόμοι δεν έχουν διευθύνσεις και η εταιρεία αποστολής θα είναι δύσκολο να εντοπίσει τους δυνάμει ψηφοφόρους για να τους παραδώσει τον φάκελο με τα ψηφοδέλτια. Σε κάθε περίπτωση ότι διευκόλυνση μπορεί να γίνει, θα γίνει. Θα μπουν λεωφορεία κλπ

Ο Κότσιρας;

Σε κουίζ εξελίσσονται οι πέντε θέσεις του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες κράτησε ο Στέφανος Κασελάκης για να τοποθετήσει πρόσωπα της δικής του επιλογής. Δύο σενάρια φαίνεται να διαψεύδονται. Ότι θα είναι ο ίδιος επικεφαλής όπως και ότι θα κατέβει ο Γιώργος Λιάγκας στον οποίον άσκησε πρέσινγκ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Αφού φούντωσαν επί τριήμερο οι συζητήσεις χθες έκλεισε τα σενάρια. Οι τελευταίες φήμες ανέφεραν ότι μετά την άρνηση του τραγουδιστή Γιάννη Χαρούλη, ακούγεται έντονα το όνομα του Γιάννη Κότσιρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης επιστρέφει από τις ΗΠΑ. Αύριο παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ οπότε θα αποκαλύψει και τις εκπλήξεις που κρατούσε. Οι τέσσερις από τις πέντε θέσεις προορίζονται για γυναίκες καθώς σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματός πρέπει το ευρωψηφοδέλτιο να έχει κατά 50% γυναίκες και άνδρες.

Στα θρανία!

Εντατικά μαθήματα στους νέους ευρωβουλευτές ξεκίνησε η ΝΔ. Το κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά και το πως θα το επικοινωνήσουν βρέθηκε στο επίκεντρο των φροντιστηρίων που άρχισαν χθες στο κτίριο της ΝΔ στην οδό Πειραιώς. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι θέλουν να εκπέμπεται ένα θετικό αφήγημα και οι υποψήφιοι να αποφεύγουν την τοξικότητα. «Μην πέφτετε στη λούμπα της τοξικότητας» τόνισε. « Ούτε αλαζονεία πρέπει να δείχνουμε. Βεβαίως να λέμε ότι ανεβάσαμε τους μισθούς αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ακρίβεια που κάνει δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών. Να υπάρχει μια ισορροπία.»

Τα αμαρτωλά e mails!

Υποψήφιοι ρώτησαν πως θα μπορούσαν να έχουν e-mails φίλων της ΝΔ για να στέλνουν το προεκλογικό υλικό τους. Ο διευθυντής του κόμματος Γιάννης Σμυρλής τους απάντησε ότι θα τους στείλει το κόμμα ότι έχει στο δικό του αρχείο και να μείνουν σε αυτό. Να μην πάρουν καταλόγους με e-mail από κάποιον που θα εμφανιστεί πρόθυμος να τους δώσει, γιατί μπορεί να κινδυνεύσουν να μην κόψουν το νήμα, (όπως συνέβη με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου), όπως τους προειδοποίησε ο Παύλος Μαρινάκης. Έφυγαν με ένα μεγάλο φάκελο μαζί τους. Έχουν πολύ διάβασμα να κάνουν καθώς αρκετοί απ’ αυτούς δεν είναι ενεργά πολιτικά στελέχη.

Μετ´ εμποδίων!

Μέχρις τις 9.32 χθες το βράδυ είχαν γραφτεί στους καταλόγους για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο 94.008 άτομα. Η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων δείχνει ότι από το εξωτερικό δήλωσαν μόλις 28.895 (30,7%). Στις εθνικές εκλογές του 2023 είχαν εγγραφεί γύρω στους 24.000 και στο τέλος ψήφισαν γύρω στους 19.000. Αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι θα μπορούσαν οι ομογενείς να φτάσουν τις 100.000. Κάποιοι πολύ αισιόδοξοι μιλούσαν ακόμη και για 200.000 – 300.000, κάτι που απεδείχθη μη ρεαλιστικό.

Μικρό ενδιαφέρον

Ένας λόγος είναι ότι πρόκειται για ευρωεκλογές που δεν ενδιαφέρουν αυτούς που ζουν στην Αμερική ή στην Ασία ή όπου αλλού. Αυτοί που ζουν στην Ευρώπη, στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν πρόσβαση σε κάποια πρεσβεία ή προξενείο όπου μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα δια ζώσης. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και ένας να θέλει να ψηφίσει που δεν μπορούσε μέχρι τώρα, η πολιτεία ορθώς του δίνει την δυνατότητα με την επιστολική ψήφο. Εντός Ελλάδας έγιναν 65.113 εγγραφές στην επιστολική ψήφο (69,3% του συνόλου). Στην Ευρώπη εγγράφησαν 24.496 (84,8%), Βόρεια και Κεντρική Αμερική 3.048 (10,5%), 152 Νότια Αμερική, 553 Ασία, 127 Αφρική κλπ Η διαφημιστική καμπάνια για την επιστολική ψήφο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Θα απευθυνθεί και σε ειδικά εκλογικά κέντρα όπως είναι εργαζόμενοι που θα βρεθούν σε διαφορετικές περιοχές από τον τόπο κατοικίας τους για να δουλέψουν για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η έκθεση Λέττα και οι μακρινές Βρυξέλλες

Την ίδια στιγμή που στην Αθήνα πλήθος αναλυτών έδινε τη μάχη για το ποσοστό ποδοσφαιριστών, τηλεοπτικών αστέρων και αποτυχημένων πολιτευτών που πρέπει να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες παρουσιάζονταν, χθες, η έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα για το μέλλον της Ενιαίας Αγοράς της Ε.Ε. Η έκθεση θα παρουσιαστεί σήμερα αναλυτική στη σύνοδο κορυφής, αλλά αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία στην Αθήνα, αν κρίνει κάποιος από τα χθεσινά δημοσιεύματα ή τις δηλώσεις υποψηφίων ευρωβουλευτών. Εξάλλου ποιος ασχολείται με τέτοια θέματα όταν ανακαλύπτει πόσο πολύγλωσσος, πόσο ταλαντούχος, πόσο αυτοδημιούργητος είναι ο τάδε ή ο δείνα υποψήφιος για παρκάρισμα στην Ευρωβουλή; Και δήλωνε χθες ο Λέττα, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πως αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι κρίσιμο για το μέλλον της Ε.Ε. Οι μυημένοι γνωρίζουν πως οι ευρωβουλευτές συνήθως εγκρίνουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση την κομματική γραμμή.

Ευρωπαϊκή ενιαία αγορά στα χαρτιά!

Στις 147 σελίδες της έκθεσης Λέττα για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ενιαία αγορά ώστε να σταματήσει η κατρακύλα στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας αναφέρονται τα αυτονόητα. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θεωρεί πως κύρια αιτία για τη συνεχή διολίσθηση της Ε.Ε. έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της είναι η μη ενοποίηση κρίσιμων αγορών όπως οι τράπεζες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια. Αναφέρει, για παράδειγμα, πως εξαιτίας της απουσίας μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς καταθέσεων και επενδύσεων, οι Ευρωπαίοι επενδύουν περίπου τριακόσια δισεκατομμύρια το χρόνο σε αγορές των ΗΠΑ ή της Ασίας. Πρόκειται για τεράστιο ποσό, όταν η Ευρώπη αναζητεί κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει την πράσινη μετάβαση και να αναχαιτίσει το διεθνή ανταγωνισμό.

Στο επίκεντρο οι πράσινες τεχνολογίες

Εκτός από τις ευκαιρίες που προσφέρουν στην Ευρώπη οι τεχνολογίες της πράσινης μετάβασης στην έκθεση Λέττα επισημαίνονται και τα δυσάρεστα της κλιματικής αλλαγής για την Ε.Ε. Όπως τονίζεται, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι μεγαλύτερες και ταχύτερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί μεταξύ 1980 και 2022 με αποτέλεσμα να προκαλέσουν 220.000 θανάτους και ζημιές 650 δισ. ευρώ, τα 170 δισ. από τις οποίες την τελευταία πενταετία. «Το κόστος της αδράνειας είναι μεγάλο» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας. «Μεταξύ 2031 και 2050 η συνολική ζημιά σε όρους ΑΕΠ από τη χειροτέρευση της κατάστασης με τη θερμοκρασία του πλανήτη θα φτάσει τα 2,4 τρισεκ. ευρώ μόνο στις Ε.Ε. Στην Ελλάδα, που ψάχνουμε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, μόνο για αποκατάσταση οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου σε Θεσσαλία από τις θεομηνίες, έχουμε πάρει μια γεύση!

Η οικογένεια Τραμπ ψάχνει επενδύσεις στην περιοχή μας

Από το μακρινό 2012 όταν ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Ελληνικό είχαμε να ακούσουμε (επενδυτικά) νέα της οικογένειας. Τελευταία, όμως, ο γαμπρός του Trump, o Jared Kushner και η επενδυτική του εταιρεία Affinity Partners έχουν πυκνώσει τις επαφές στα Βαλκάνια. Ήδη γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για τις επενδύσεις που ψάχνουν στην Αλβανία, ενώ οι New York Times δημοσίευσαν πρόσφατα μια είδηση που μοιάζει με κρύο αστείο. Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία του Kushner έχει, λέει, υποβάλλει πρόταση στη σερβική κυβέρνηση για να αξιοποιήσει το ακίνητο στο Βελιγράδι που στέγαζε το υπουργείο Άμυνας της Γιουγκοσλαβίας το οποίο βομβαρδίστηκε από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ την περίοδο του εμφυλίου! Η σερβική αντιπολίτευση καταγγέλλει πως το οικόπεδο προορίζεται να στεγάσει πολυτελές ξενοδοχείο και πως έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο με δύο εταιρείες, την Kushner Realty και την Atlantic Incubation Partners.

Οι αριθμοί του Ελληνικού

Από τον ετήσιο απολογισμό της Lamda Development μαθαίνουμε αρκετά στοιχεία για την επένδυση του Ελληνικού. Ετσι, οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων από την έναρξη του έργου έως την 31.03.2024 ανήλθαν σε 641 εκατ. ευρώ. Τα αναβαλλόμενα έσοδα από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων, τα οποία θα αναγνωριστούν σταδιακά στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων, ανήλθαν την 31.12.2023 σε 123 εκατ. Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα την 31.12.2023 ανήλθαν σε 131 εκατ. (165 εκατ. την 31.12.2022). Κατά τη διάρκεια του 2023 δεν εκταμιεύθηκαν τραπεζικά δάνεια για το έργο στο Ελληνικό (εξαιρουμένου του δανεισμού για τα Ellinikon Malls), παρά την ύπαρξη εγκεκριμένης πιστωτικής γραμμής από τις δανείστριες τράπεζες ύψους 232 εκατ. Η συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) του έργου στο Ελληνικό ανήλθε σε 1,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 6 εκατ. έναντι της 31.12.2022.

Οι τέσσερις νέες θυγατρικές των Ολλανδών της Ten Brinke

Μπορεί να μη σας λένε τίποτα οι εταιρείες ακινήτων Sidrenco, Misenco, Ronenco και Badenco που ιδρύθηκαν όλες αυτή την εβδομάδα από την ολλανδική εταιρεία Ten Brinke που συνεχίζει ακάθεκτη να επενδύει στο ελληνικό real estate.

 

 

 

 

 

 

To άρθρο Όταν ο Τσίπρας συναντούσε τον Μπελέρη, στο παιχνίδι της ονοματολογίας και ο Κότσιρας, η έκθεση Λέττα που περνάει στο ντούκου, το βαρύ τίμημα της κλιματικής αλλαγής, η οικογένεια Τράμπ οργώνει τα Βαλκάνια και οι αριθμοί του Ελληνικού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button