Οικονομία

Βρετανία: Αυξάνονται τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας

Ο αριθμός των νοικοκυριών στη Βρετανία που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας τον περασμένο μήνα ήταν κατά 39% υψηλότερος σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπως έδειξαν σήμερα (11.1.2024) στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, υπογραμμίζοντας τις συνεχιζόμενες οικονομικές δυσκολίες των καταναλωτών παρά την πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού.

Οι πάγιες εντολές πληρωμής που δεν εισπράχθηκαν (οι αυτοματοποιημένες πληρωμές λογαριασμών που χρησιμοποιούν τα περισσότερα βρετανικά νοικοκυριά) αναλογούσαν στο 1,17% των λογαριασμών του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα, συγκριτικά με το 0,84% τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι πάγιες εντολές πληρωμής μένουν ανείσπρακτες αν δεν υπάρχει επαρκές χρηματικό ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό ενός πελάτη ή αν ο πελάτης ακυρώσει την αυτοματοποιημένη τραπεζική πληρωμή χωρίς να ενημερώσει την εταιρεία.

Αναφορικά με την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων ο αριθμός των μη εισπραχθεισών πάγιων εντολών πληρωμής αυξήθηκε κατά 20% από τον ένα χρόνο στον άλλο στο 0,46% του συνόλου τον Δεκέμβριο, ενώ σχετικά με τα καταναλωτικά δάνεια που εξοφλούνται με πάγια εντολή το ποσοστό των μη εισπραγμένων ήταν σταθερό στο 1,70%.

Τόσο οι λογαριασμοί ενέργειας όσο και οι πληρωμές για τα στεγαστικά δάνεια έχουν εκτιναχθεί κατά την τελευταία διετία καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ μια σειρά από αυξήσεις στα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας ανέβασε το τραπεζικό επιτόκιο στο υψηλό 15ετίας του 5,25% τον Αύγουστο του 2023.

Ενώ η χονδρική τιμή ρεύματος έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες αυτό δεν έχει μέχρι στιγμής τροφοδοτήσει τα ρυθμισμένα ενεργειακά τιμολόγια των νοικοκυριών και η κυβέρνηση έχει αποσύρει τις περισσότερες από τις επιδοτήσεις που έδωσε τον περασμένο χρόνο στα νοικοκυριά για τα ενεργειακά κόστη.

Ο μέσος μηνιαίος λογαριασμός ενέργειας που εξοφλείται μέσω πάγιας εντολής τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν σχεδόν 168 ευρώ, μειωμένος κατά λιγότερο από πέντε ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022 και αυξημένος ραγδαία από περίπου 103,5 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο συνηθισμένος μηνιαίος λογαριασμός στεγαστικού δανείου αυξήθηκε σε περίπου 150,5 ευρώ μηνιαίως από 133,80 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022 και σχεδόν 114,5 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Βρετανία: Αυξάνονται τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button