Τεχνολογία

Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τρεις μορφές καρκίνου και για τα καρδιαγγειακά

Προλαμβάνω: τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτά είναι τα 4 εμβληματικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος «Προλαμβάνω» και περιλαμβάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Η παρουσίαση του ολοκληρωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω», πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση, στην οποία παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρουσίαση έγινε από τους υπουργούς Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος αλλά και συγκινημένος που ένα όραμα που είχε χρόνια γίνεται πράξη.

Η πρόληψη για δεκαετίες ήταν ο φτωχός συγγενής του συστήματος υγείας και όμως όλα τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η πρόληψη σώζει ζωές, τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι μας αποτρέπει όμως από τον προληπτικό έλεγχο; Όπως ε;iπε ο Πρωθυπουργός η αλαζονεία ότι δεν θα συμβεί σε εμάς αλλά πρωτίστως ο φόβος και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Απηύθυνε έκκληση στις γυναίκες που έλαβαν sms για μαστογραφία στο πλαίσιο του προγράμματος ” Φώφη Γεννηματά ” να μην αμελήσουν τις εξετάσεις.

Έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε είπε ο Πρωθυπουργός με όλα τα προγράμματα που σχετίζονται με την πρόληψη, αλλά και να μισήσουμε για τη δημόσια υγεία και να εξηγήσουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και αφορούν την άθληση το κάπνισμα, το αλκοόλ, την υγιεινή διατροφή την παχυσαρκία. Μπορούμε όλα αυτά να τα αλλάξουμε, κατέληξε.

Ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, μίλησε για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, και για τη σημασία της πρόληψης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται από την αφετηρία κοστίζει λιγότερο. Μοιράστηκε με το κοινό την εμπειρία του από συνάντηση με τον πατέρα του πρωθυπουργού, ο οποίος του είχε πει ότι ψάχνονταν τόσο πολύ με την υγεία του που τα έβρισκε όλα σε αρχικό στάδιο και τα αντιμετώπιζε καλύτερα. Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος κάνει ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Ο υπουργός κάλεσε όλους τους πολίτες οι οποίοι θα λάβουν SMS για προληπτικό έλεγχο να αξιοποιήσουν τα προγράμματα πρόληψης

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου μίλησε για το ψηφιακό πρόγραμμα που στηρίζει αυτές τις προληπτικές εξετάσεις. Αναφέρθηκε στη μεγάλη αλλαγή που συντελέστηκε κατά την πανδημία, οπου στάλθηκαν εκατομμύρια sms για εμβολιασμό. Όπως είπε αυτό θα αξιοποιήσουν και για τον προληπτικό έλεγχο και το μήνυμα θα φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Αγαπηδάκη, είπε ότι με τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου περνάμε από το μοντέλο” θεραπεύουμε ασθένειες στο μοντέλο διατηρούμε τους πολίτες υγιείς”

Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που υλοποιείται στη χώρα. Η αρχή έγινε με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, όπου έως σήμερα έχουν διενεργηθεί 300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, με 20.000 θετικά ευρήματα και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν γίνει 1.300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε γυναίκες. Περιλαμβάνει, μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από γιατρό, για τον καρκίνο του μαστού.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος αφορά την διεύρυνση των ηλικιακών ορίων συμμετοχής στο πρόγραμμα από 50-69 έτη σε 45-74 έτη, σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες ενσωματώνει και η χώρα μας.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη δράση που αφορά τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή πρόληψη,που περιλαμβάνει το πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης». Τα πρώτα SMS θα ξεκινήσουν από 13 Μαίου και θα αφορούν τις γυναίκες 21 έως 65 ετών.

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια νόσος η οποία μπορεί να προληφθεί 100% και το πρώτο βήμα είναι ο εμβολιασμός. Το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού έναντι του ιού HPV για τα κορίτσια και αγόρια ηλικίας 15-18 ετών έως το τέλος του 2025.

Σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου η Ελλάδα ακολουθεί την τακτική πρόληψης άλλων ευρωπαϊκών χωρών και αναμένεται την πρώτη εβδομάδα Ιούνιου να ξεκινήσει η αποστολή sms για την διανομή δωρεάν self tests προσυμπτωματικού ελέγχου σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών.

Οι πολίτες θα ειδοποιούνται είτε με sms είτε μέσω άυλης συνταγογράφησης. Στα θετικά τεστ θα ακολουθεί κολονοσκόπηση.

Ο έλεγχος για τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα ξεκινήσει το δεύτερο 6μηνο του 2024 και θα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη της ανακοπής, του εμφράγματος και πληθώρας άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Θα αφορά ηλικίες από 30 έως 70 ετών.

Η κ. Αγαπηδάκη μίλησε και για άλλα προγράμματα πρόληψης που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, όπως για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του δέρματος.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που 4 ασθενείς με καρκίνο του μαστού μοιράστηκαν με το κοινό την εμπειρία τους νμε κοινό παρονομαστή των ιστοριών τους την πρόληψη η οποία όπως είπαν σώζει ζωές.

Κυρ. Μητσοτάκης: Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε, σώζει ζωές

«Σήμερα είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και συγκινημένος για το γεγονός ότι ένα όραμα το οποίο είχα εδώ και πολλά χρόνια γίνεται πράξη. Η πρόληψη αποτελεί εδώ και δεκαετίες το φτωχό συγγενή της αντίληψης που έχουμε ενός συστήματος υγείας. Βεβαίως τα νοσοκομεία μας είναι κρίσιμος κρίκος, όμως σπάνια αναλογιζόμαστε τι να κάνουμε για να μη φτάσουμε στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε μια μεγάλη κατηγορία νοσημάτων η πρόληψη πραγματικά σώζει ζωές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρωτίστως είναι ο φόβος που αποτρέπει τις προληπτικές εξετάσεις και έρχεται η Πολιτεία να αντιμετωπίσει 4 ασθένειες για τις οποίες η πρόληψη μπορει να κάνει τη διαφορά. Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και πως πάνω από 20000 γυναίκες έμαθαν ότι νοσούν. «Το πρόγραμμα αυτό πραγματικά σώζει ανθρώπινες ζωές. Κάνουμε έκκληση στις γυναίκες που έλαβαν το μήνυμα και δεν το αξιοποίησαν. Δεν έχει κλείσει ο κύκλος αυτού του προγράμματος», ανέφερε ότι μίλησε για τις προληπτικές εξετάσεις επίσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όπου υπάρχει η δυνατότητα να τον εξαφανίσουμε.

Αναφέρθηκε και στις εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλούμε για προληπτικές εξετάσεις πρέπει να μιλήσουμε και ευρύτερα για δημόσια υγεία και να εξηγήσουμε με απλά λόγια, ξεκινώντας από τα παιδιά μας, ότι υπάρχουν 5 συνήθειες που είναι καθοριστικές για το πόσα χρόνια θα ζήσουμε και πόσο καλά θα ζήσουμε. Αν αθλούμαστε, αν καπνίζουμε, αν πίνουμε, αν τρώμε υγιεινά και αν είμαστε υπέρβαροι. Κάποιος ο οποίος δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις σε σχέση με κάποιον που πληροί και τις πέντε, μπορεί να ζήσει μέχρι και 15 χρόνια λιγότερα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτό που θα κάνουμε σήμερα επηρεάζει πως θα ζήσουμε σε μερικά χρόνια από τώρα. «Πρέπει να φροντίσουμε σήμερα, να επενδύσουμε στην υγεία μας. Και τότε θα αποκομίσουμε το μέρισμα αυτής της επένδυσης», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τη σημασία της τεχνολογίας και το myhealth app το οποίο, ανέφερε, θα διευκολύνει πολύ την πρόληψη και την θεραπεία.

«Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μας ανοίγει τελείως καινούργια πεδία για το πώς μπορουμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας ή να προλαμβάνουμε ασθένειες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και έφερε ως παράδειγμα τον εντοπισμό του καρκίνου του δέρματος.

«Θέλω να επισημάνω την πολύ μεγάλη συνδρομή των ευρωπαϊκών πόρων στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων. Αν δεν ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης θα είχαμε δυσκολία. Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε ευρωεκλογές και είναι καλό να θυμόμαστε πώς η Ευρώπη με τον τρόπο της επηρεάζει τις ζωές όλων μας. Η Ευρώπη τελικά είναι παρούσα στην καθημερινότητά μας μέσα από τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και πολλά προγράμματα θα αποτελέσουν πιλότο και για άλλες χώρες», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Να ζητήσω με όλη την ένταση που μπορώ, όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε. Είναι μια επιλογή η οποία μπορεί να σώσει ζωές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button