Οικονομία

Xρυσός: Νέα άνοδος στην τιμή του

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν σήμερα (15.04.24), προσελκύοντας κάποιες προσφορές ασφαλών “καταφυγίων”, ενώ οι τιμές του πετρελαίου ήταν ασταθείς μετά την επίθεση αντιποίνων του Ιράν στο Ισραήλ χθες (14.04.24), η οποία αναζωπύρωσε τους φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση και κράτησε τους εμπόρους σε εγρήγορση για το τι θα ακολουθήσει, σύμφωνα με το Reuters.

Η νέα αύξηση της τιμής του χρυσού σημειώνεται σήμερα 15.04.24 (μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ) ενώ, τα προθεσμιακά συμβόλαια για τις αμερικανικές μετοχές αυξήθηκαν αφού οι κυριότεροι δείκτες έκλεισαν πολύ χαμηλότερα την Παρασκευή (12.04.24), καθώς τα αποτελέσματα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν.

Υπενθυμίζεται πως (14.04.24) χαράματα το Ιράν εκτόξευσε εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ σε αντίποινα για μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του στη Συρία την 1η Απριλίου, σηματοδοτώντας την πρώτη του άμεση επίθεση σε ισραηλινό έδαφος.

Η απειλή να ξεσπάσει ανοιχτός πόλεμος μεταξύ των αρχέγονων εχθρών της Μέσης Ανατολής και να συρθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αφήσει την περιοχή σε αγωνία, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε μια αντεπίθεση εναντίον του Ιράν.

Οι παγκόσμιες αγορές πάσχιζαν να βρουν κατεύθυνση νωρίς στην Ασία τη Δευτέρα μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου στη Μέση Ανατολή, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε γενικές γραμμές σε ασταθείς συναλλαγές, ο χρυσός σημείωσε άλμα και το δολάριο παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent LCOc1 υποχώρησαν κατά 0,25% στα 90,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate CLc1 των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,35% στα 85,36 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,7% στα 2.359,92 δολάρια ανά ουγγιά, αφού είχε σκαρφαλώσει στο ρεκόρ των 2.431,29 δολαρίων την Παρασκευή 12.04.24. Το κίτρινο μέταλλο έχει αναρριχηθεί περίπου 14% για το έτος μέχρι στιγμής.

“Όλα φαίνονται αρκετά καλά συγκρατημένα”, δήλωσε ο Kρις Γουέστεν (Chris Weston), επικεφαλής έρευνας στην Pepperstone. “Από μια πολύ απλοϊκή άποψη, οι ενέργειες από το Ιράν δεν εξέπληξαν πραγματικά κανέναν, είναι πολύ κοντά σε αυτό που τιμολογούσαμε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

“Αυτό που μπορεί να προκαλέσει μια ελαφρά άνοδο στην τιμή του χρυσού… είναι η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να δούμε μια άλλη αντεπίθεση από το Ισραήλ, και αν αυτό συνέβαινε… αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση του κινδύνου (των περιουσιακών στοιχείων)”.

Αλλού, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησαν ελαφρώς με τεκμαρτή απόδοση 4,53%, ενώ το δολάριο διατηρήθηκε κοντά σε υψηλό 34 ετών έναντι του γεν στα 153,27.

Το ευρώ και η στερλίνα ήταν ομοίως καθηλωμένες κοντά σε χαμηλά πενταμήνου.

Η συνεχιζόμενη σειρά ανθεκτικών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, ιδίως η έκθεση της περασμένης εβδομάδας για τον πληθωρισμό που ήταν πιο θερμή από την αναμενόμενη, ώθησε τους επενδυτές να επαναπροσδιορίσουν τις προσδοκίες τους για τον ρυθμό και την κλίμακα των μειώσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φέτος, καθώς ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο ανθεκτικός από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως.

 

To άρθρο Xρυσός: Νέα άνοδος στην τιμή του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button