Οικονομία

Κυβέρνηση και Βρυξέλλες βάζουν φρένο στο επενδυτικό «Ελ Ντοράντο» των ΑΠΕ

Οι εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν κορυφωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει πολύ ισχυρό. Είναι ενδεικτικό ότι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν κατατεθεί αιτήσεις και έχουν λάβει άδειες αιολικά και φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ πολλαπλάσια από το στόχο των 23,5 GW που έχει τεθεί για το 2030.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση προανήγγειλε ότι σύντομα θα φέρει νομοθετική πράξη με την οποία θα βάλει ένα φρένο στον κλάδο των ΑΠΕ. Η παρέμβαση θα είναι διπλή: Από τη μια θα αναγκάσει τους επενδυτές στις δημοπρασίες που θα γίνονται στο εξής να δεχτούν μια περικοπή παραγωγής περί το 40% τις ώρες αιχμής και να προσθέσουν μπαταρία στα έργα τους, πράγμα που επιδεινώνει τα οικονομικά των επενδύσεων αυτών και περιορίζει τις επιστροφές.
Ταυτόχρονα, θα εφαρμοστεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων ΑΠΕ, ώστε να μην λιμνάζουν και  καταλαμβάνουν χώρο στο δίκτυο που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν καλύτερα άλλα έργα. Η κυβέρνηση, όμως, δεν είναι η μόνη που θα «σφίξει» τα πράγματα.
Η Κομισιόν με νέα της κατεύθυνση έδωσε το σύνθημα ότι στο εξής στις δημοπρασίες ΑΠΕ του κάθε κράτους-μέλους, εκτός από την τιμή θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και μια σειρά από άλλα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνουν την αειφορία, την ανθεκτικότητα, την κυβερνοασφάλεια, την υπεύθυνη εταιρική συμπεριφορά και την ικανότητα έγκαιρης παράδοσης των έργων. Οι Βρυξέλλες θέλουν με αυτόν τον τρόπο να στηρίξουν την ευρωπαϊκή παραγωγή ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών εις βάρος της Κίνας. Με τη σειρά τους, τα νέα ευρωπαϊκά κριτήρια επίσης προσθέτουν κόστος για τους επενδυτές.
Κατ’ επέκταση, διαμορφώνεται ένα νέο περιβάλλον στον κλάδο, όπου μονάχα οι πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις θα μπορούν να υλοποιούν έργα, ή όσες είναι πρόθυμες να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και να προχωρήσουν σε εξαγορές ώριμων έργων.

To άρθρο Κυβέρνηση και Βρυξέλλες βάζουν φρένο στο επενδυτικό «Ελ Ντοράντο» των ΑΠΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button