ΓυναίκαΜόδα

Κατοικίδια σε Πολυκατοικία: Πλήρης οδηγός και νομοθεσία

Ο Νόμος 4830/2021, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 20 Ιουλίου 2021, ορίζει τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση κατοικίδιων ζώων σε πολυκατοικίες. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου, επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 2, 3 και 4.

Ο νέος νόμος για τα κατοικίδια ζώα έχει στόχο να διασφαλίσει την ευζωία των ζώων και να προάγει την ειρηνική συνύπαρξη των κατοίκων των πολυκατοικιών. Οι ενοικιαστές που επιθυμούν να αποκτήσουν κατοικίδιο ζώο πρέπει να ενημερωθούν για τις σχετικές διατάξεις του νόμου και να συμμορφώνονται με αυτές.

Ποιοι είναι οι κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται;

Τα κατοικίδια θα πρέπει:

Να έχουν επαρκή χώρο και τροφή
Να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια
Να μην κακοποιούνται
Να σέβονται τις ώρες κοινής ησυχίας

Γάβγισμα σκύλου σε πολυκατοικία

Σκύλος είναι, θα γαβγίσει αλλά το γάβγισμα σκύλου στην πολυκατοικία είναι ενοχλητικό, ειδικά αν συμβαίνει συχνά ή σε ώρες κοινής ησυχίας.

Νομικά, σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 4830/2021, το γάβγισμα σκύλου σε ώρες κοινής ησυχίας (7:00-22:00) αποτελεί παράβαση της κοινής ησυχίας και επισύρει πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Μισθωτήριο που απαγορεύει τα κατοικίδια

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Νόμου 4830/2021, η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία είναι επιτρεπτή, υπό προϋποθέσεις.

Επομένως, ένας όρος στο μισθωτήριο που απαγορεύει την κατοχή κατοικίδιου ζώου είναι παράνομος, καθώς αντίκειται στον νόμο.

Ωστόσο, ένας τέτοιος όρος μπορεί να είναι έγκυρος εάν έχει τεθεί με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο όρος του μισθωτηρίου αποτελεί απλώς τη διατύπωση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.

Εάν ο ενοικιαστής επιθυμεί να αποκτήσει κατοικίδιο ζώο σε πολυκατοικία όπου υπάρχει τέτοιος όρος, πρέπει να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη και να ζητήσει την έγκρισή του. Εάν ο ιδιοκτήτης αρνηθεί, ο ενοικιαστής μπορεί να προσφύγει στη Γενική Συνέλευση της πολυκατοικίας και να ζητήσει την αναθεώρηση του όρου.

Οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση κατοικίδιων ζώων σε πολυκατοικία είναι οι εξής:

Τα κατοικίδια πρέπει να κατοικούν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη

Τα κατοικίδια δεν παραμένουν μόνιμα στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος, όπως στο μπαλκόνι ή στις βεράντες.
Για να έχει κάποιος στο διαμέρισμα πολυκατοικίας ένα ζωάκι θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες ευζωίας, τις υγειονομικές διατάξεις και τις αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

Πόσα κατοικίδια επιτρέπονται στο διαμέρισμα;

Ο μέγιστος αριθμός κατοικιδίων που επιτρέπονται σε διαμέρισμα πολυκατοικίας είναι τρία. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός ισχύει μόνο για σκύλους και γάτες. Για τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς, ισχύουν οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

Αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ζώων ανά διαμέρισμα ισχύουν αφού παρέλθουν δώδεκα (12) μήνες από την ψήφισή τους.

Ποιες είναι οι αστυνομικές διαταξεις για κατοικίδια

Σε περίπτωση που ένας κάτοικος πολυκατοικίας ενοχλείται από την παρουσία κατοικίδιου ζώου σε γειτονικό διαμέρισμα, μπορεί να επικοινωνήσει με την Αστυνομία. Η Αστυνομία θα προβεί σε έλεγχο του διαμερίσματος και εάν διαπιστωθεί ότι το κατοικίδιο ζώο προκαλεί ενόχληση, θα επιβάλλει το προβλεπόμενο πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του ζώου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας ισχύουν για όλα τα ζώα, ανεξάρτητα από το είδος ή το μέγεθός τους.

Απαγόρευση κατοικιδίων σε πολυκατοικίες

Η απαγόρευση κατοικιδίων σε πολυκατοικίες είναι παράνομη. Η διατήρηση ζώων συντροφιάς επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο 4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς, τα κατοικίδια:

  • Πρέπει να κατοικούν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη
  • Απαγορεύεται να μένουν μόνιμα στο μπαλκόνι, στη βεράντα ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.
  • Πρέπει ακολουθούν τους κανόνες ευζωίας, τις υγειονομικές διατάξεις και τις αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

Επιπλέον, ο κανονισμός της πολυκατοικίας μπορεί να περιορίσει τον μέγιστο αριθμό ζώων που επιτρέπονται ανά διαμέρισμα, μέχρι τα τρία. Ωστόσο, αλλαγές στον κανονισμό ισχύουν μόνο μετά από 12 μήνες από την ψήφισή τους.

Συμπερασματικά, η διατήρηση κατοικιδίων σε πολυκατοικίες είναι επιτρεπτή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η απαγόρευση κατοικιδίων με τον κανονισμό της πολυκατοικίας είναι παράνομη, εκτός αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις του νόμου.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button