Τεχνολογία

Το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να παράσχει νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία

Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την Παρασκευή να εφοδιάσουν το Κίεβο με πρόσθετα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Άμυνας με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εκτός από τα συστήματα Patriot, υπάρχουν και άλλα όπλα που μπορούν να παρέχουν οι σύμμαχοι, όπως το (γαλλικό σύστημα) SAMP/T και πολλά άλλα. Εκείνοι που δεν έχουν διαθέσιμα συστήματα δεσμεύτηκαν να παράσχουν οικονομική υποστήριξη ώστε να αγοραστούν για την Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει αυτή τη συνεδρίαση, που διεξήχθη διαδικτυακά, επειδή η χώρα του αντιμετωπίζει ελλείψεις σε πυρομαχικά αφού η ζωτικής σημασίας βοήθεια από τις ΗΠΑ έχει μπλοκαριστεί εδώ και μήνες από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο και η ΕΕ δυσκολεύεται να παραδώσει εγκαίρως νέα όπλα.

Ο Στόλτενμπεργκ δεν ανέφερε λεπτομερώς πόσα νέα αντιαεροπορικά συστήματα θα παραλάβει η Ουκρανία, λέγοντας ότι αναμένει νέες ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες. «Η βοήθεια είναι καθ’ οδόν. Και αναμένω ότι θα ανακοινωθεί περισσότερη βοήθεια και στήριξη στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία δεσμεύτηκε να εφοδιάσει το Κίεβο με μια τρίτη συστοιχία Patriot από τα αποθέματά της. Οι ΗΠΑ διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό συστημάτων Patriοτ ενώ στην Ευρώπη τέτοιες συστοιχίες διαθέτουν η Ισπανία, η Ελλάδα και άλλες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button