Οικονομία

Προχωρά ο διαγωνισμός για τη διάθεση του 20% της Αριάδνη Interconnection

Προχωρά ο διαγωνισμός για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ», με στόχο έως τις 21 Ιουνίου να έχουν υποβληθεί οι οικονομικές προσφορές από τα επιχειρηματικά σχήματα που συμμετέχουν.

Στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού συνεχίζουν η Κοινοπραξία των εταιρειών Meridiam Europe IV A SAS – ΦΑΕΘΩΝ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και η εταιρεία State Grid International Development Belgium Limited, ενώ μετά την υποβολή των οικονομικών προσφορών των σχημάτων, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης από πλευράς ΑΔΜΗΕ.

Η «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ» είναι 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα (Αττική) με ικανότητα μεταφοράς 1 GW, τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος (DC), αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Το κατασκευαστικό σκέλος του έργου θα ολοκληρωθεί εντός του έτους για να ακολουθήσει η ηλέκτριση του καλωδίου στα τέλη του 2024.

Το έργο θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2025, σηματοδοτώντας την άρση της ενεργειακής απομόνωσης του νησιού και την εξασφάλιση της ενεργειακής του ασφάλειας, σε συνδυασμό και με την λειτουργία της μικρότερης διασύνδεσης, Κρήτη-Πελοπόννησος.

Με την ηλεκτρική διασύνδεση μειώνεται το κόστος παραγωγής και βελτιώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η ποιότητα της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί της Κρήτης.

To άρθρο Προχωρά ο διαγωνισμός για τη διάθεση του 20% της Αριάδνη Interconnection δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button