Τεχνολογία

CES 2024: Διαφανείς τηλεοράσεις, ΑΙ και laptops με ένα νέο …πλήκτρο

Το πρώτο ετήσιο ραντεβού του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών είναι στο Λας Βέγκας και στην Consumer Electronics Show (CES), μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως, η οποία και φέτος δεν «απογοήτευσε» τους φανατικούς «οπαδούς» της χάρη σε αρκετά νέα προϊόντα αλλά και την παρουσίαση ορισμένων ιδιαίτερα ενδιαφερόντων τάσεων.

Στη φετινή CES, πολλά βλέμματα κέρδισε μεν η διαφανής OLED τηλεόραση της LG αλλά και οι φορητοί υπολογιστές της Lenovo και της Asus με τις διπλές οθόνες και τον διαφορετικό σχεδιασμό. Όμως, το σημείο που όλοι συμφωνούν είναι ότι ο πραγματικός «πρωταγωνιστής» της CES 2024 ήταν -και σε αυτή την περίπτωση- η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), την οποία προσπαθούν να ενσωματώσουν οι κατασκευαστές σε κάθε είδους ψηφιακό προϊόν, από τις τηλεοράσεις μέχρι μικρά ρομπότ για οικιακή χρήση. Και υπό αυτό το πρίσμα, το γεγονός ότι τα νέα laptops κατασκευαστών όπως η Lenovo έρχονται με ένα νέο πλήκτρο, το οποίο έχει ως «αντικείμενο» να ενεργοποιεί το Copilot, τον ψηφιακό βοηθό της Microsoft, αποτελεί μία σαφής ένδειξη ότι το ΑΙ εισέρχεται για τα καλά και στο χώρο των καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας.

Τηλεοράσεις

Η CES είναι μία από τις εκθέσεις όπου οι μεγάλοι κατασκευαστές παρουσιάζουν νέα μοντέλα όσον αφορά στις τηλεοράσεις. Στη φετινή έκθεση τα περισσότερα βλέμματα έκλεψε μία διαφανής τηλεόραση τεχνολογίας OLED από την LG (Signature OLED T), η οποία δείχνει να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Αν και πολλοί αναρωτήθηκαν πόσο πρακτική θα ήταν μία τηλεόραση μέσα σε ένα σαλόνι σπιτιού, το συγκεκριμένο μοντέλο προσφέρει μία άλλη αίσθηση.

Από εκεί και πέρα, η OLED τεχνολογία δείχνει να είναι αυτή που τείνει να κυριαρχήσει αν και η Samsung συνεχίζει να υποστηρίζει την τεχνολογία QLED όπως και η TCL. Ταυτόχρονα, όμως, αρχίζει να γίνεται όλο και μεγαλύτερη συζήτηση -αλλά και μοντέλα- για τεχνολογίες όπως είναι η Mini LED που προσφέρουν κορυφαία ποιότητα.

Το άλλο θέμα συζήτησης είναι η ενσωμάτωση του ΑΙ στις τηλεοράσεις. Κυρίως όσον αφορά στην αξιοποίηση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της ποιότητας της εικόνας, όπου τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

Φορητοί υπολογιστές

Το ΑΙ ήταν κεντρικό θέμα συζήτησης και όσον αφορά στα νέα laptops. Αφενός για την αξιοποίηση του προκειμένου να βελτιώσουν την εμπειρία χρήσης και αφετέρου για την ενίσχυση των επιδόσεων. Το γεγονός ότι τα νέα laptops -όπως αυτά της Lenovo– έρχονται με ένα νέο πλήκτρο, το οποίο είναι για να ενεργοποιεί το Microsoft Copilot αποτελεί μία σαφής ένδειξη των αλλαγών που έρχονται και στον συγκεκριμένο τομέα.

Στη φετινή CES οι περισσότεροι κατασκευαστές προτίμησαν τη νέα γενιά επεξεργαστών Core Ultra της Intel για τα νέα μοντέλα τους. Όσοι περίμεναν ότι θα δούμε laptops με τη νέα γενιά Snapdragon της Qualcomm μάλλον θα απογοητεύτηκαν, αλλά ενδεχομένως να χρειαστεί να περιμένουμε μερικούς μήνες προκειμένου να ανακοινωθούν και να έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε αν είναι εφικτό ένα laptop με Windows να συνδυάζει καλές επιδόσεις και μεγάλη αντοχή στη μπαταρία.

Προφανώς, τo gaming παίζει σημαντικό ρόλο για τους κατασκευαστές και στη CES παρουσιάστηκαν ουκ ολίγα νέα μοντέλα που προσφέρουν πολλές δυνατότητες στους gamers. Παράλληλα, όμως, είδαμε και νέα μοντέλα που διαφοροποιούνται όσον αφορά στον σχεδιασμό τους. Μοντέλα όπως το Lenovo Yoga Book 9i με δύο οθόνες και ασύρματο πληκτρολόγιο αλλά και το Lenovo ThinkBook Plus Gen5 Hybrid, οπου η οθόνη αποσπάται για να μετατραπεί σε Android Tablet (!) αποτελούν ενδείξεις ότι οι κατασκευαστές θέλουν -επιτέλους- και λίγο να πειραματιστούν. Στα highlights της CES 2024 -από αυτή την σκοπιά- περιλαμβάνεται και το Asus Zenbook Duo, επίσης με δύο οθόνες. Η διπλή οθόνη αποτελεί μία τάση, όπως όλα δείχνουν, και με δεδομένο ότι Lenovo και Asus κινούνται και στο χώρο των foldables, τότε μάλλον θα δούμε ακόμη πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις τα επόμενα χρόνια.

Διασυνδεσιμότητα

Μία άλλη τάση που έκανε αισθητή την παρουσία της στη φετινή CES είναι η προσπάθεια για την εύκολη διασύνδεση των οικιακών ηλεκτρονικών συσκευών. Το γεγονός ότι το πρωτόκολλο Matter κερδίζει όλο και περισσότερο την υποστήριξη των μεγάλων «παικτών» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ώστε να μπορούν συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Επιπλέον, είδαμε ασύρματους φορτιστές που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο Qi2, το οποίο αρχίζουν να υποστηρίζουν όλο και περισσότερο κατασκευαστές. Οπότε, ίσως να μην είναι πολύ μακριά η ημέρα που θα μπορούμε να φορτίζουμε με τον ίδιο ασύρματο φορτιστή smartphones και φορητές συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button