Οικονομία

Ποιος είναι ο διπλός στόχος της μετεγκατάστασης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο

Διπλό στόχο έχει η προώθηση της μετεγκατάστασης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, που θα γίνει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). 

Αφενός, σε βάθος μερικών ετών, το έργο μέσω ΤΑΙΠΕΔ θα δημιουργηθεί ένα από τα πλέον σύγχρονα σωφρονιστικά καταστήματα της Ευρώπης που θα αποσυμφορήσει τις ήδη κορεσμένες φυλακές στον Κορυδαλλό, αφετέρου θα ανοίξει το δρόμο για την αξιοποίηση της έκτασης στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το Κατάστημα Κράτησης.

Πρόκειται για σύμβαση ΣΔΙΤ αξίας άνω των 617 εκατ. ευρώ. Προσεχώς το ΤΑΙΠΕΔ θα αποστείλει πρόσκληση στους υποψήφιους επενδυτές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Mytilineos για να δώσουν το παρών στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. 

Επίσης, αναμένεται η διενέργεια Μελέτης Σκοπιμότητας, με το ΤΑΙΠΕΔ να εξετάζει τη δυνατότητα αξιοποίησης των εγκαταστάσεων στον Κορυδαλλό, με γνώμονα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και της περιοχής, με σχετικά κυβερνητικά σενάρια να κάνουν λόγο ενδεχόμενη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας ή φοιτητικής στέγης, με χώρους πρασίνου.

Η μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη ενός εκ των βασικών στόχων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αφορά στην αναμόρφωση της Σωφρονιστικής Πολιτικής.

Η συμβολή του έργου στην εθνική οικονομία θα είναι επίσης σημαντική, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα απελευθερωθεί χώρος στον Δήμο Κορυδαλλού για αστικές αναπλάσεις, αναβαθμίζοντας το επίπεδο ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των υποδομών που θα στεγάσουν το νέο πρότυπο Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) και τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ), σε ακίνητο έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, στη θέση του παλαιού Στρατοπέδου «Αμερικάνικης Ευκολίας» στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Τα νέα κτήρια θα περιλαμβάνουν το κεντρικό συγκρότημα των Πτερύγων Κράτησης, καθώς και περιφερειακά κτίρια ειδικών χρήσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΔΣΣΑ.

Η συνολική επιφάνεια κάλυψης είναι περίπου 32.000 τ.μ., με συνολική επιφάνεια ανωδομής περίπου 57.700 τ.μ. και υπόγεια δόμηση περίπου 30.000 τ.μ..

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 30 έτη, εκ της οποίας 4 έτη η κατασκευή, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή και δανειακά κεφάλαια του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης.

Κατά τη λειτουργία του έργου και μέχρι τη λήξη της διάρκειας της σύμβασης, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα καταβάλλει στον ιδιώτη πληρωμές διαθεσιμότητας, που έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί σε 617.187.784 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

To άρθρο Ποιος είναι ο διπλός στόχος της μετεγκατάστασης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button