Οικονομία

Υψηλή επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις με βραχυχρόνιες μισθώσεις  

Έως και το 2027 θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος, οπότε και θα καταργηθεί οριστικά, τα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο βραχυχρόνιων μισθώσεων

Το φορολογικό φορτίο θα είναι βαρύ στην περίπτωση που τα δωμάτια ή τα διαμερίσματα, τα οποία εκμεταλλεύονται (υπό το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης) δεν βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο αλλά σε διαφορετικά. Και αυτό γιατί θα θεωρούνται «υποκαταστήματα». Έτσι οι επιχειρηματίες θα καταβάλλουν ένα τέλος επιτηδεύματος για κάθε δωμάτιο ή διαμέρισμα.

Τέλος επιτηδεύματος προβλέπεται και για τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται τρία ή περισσότερα ακίνητα με βραχυχρόνιες μισθώσεις, σημειώνει η ΕΡΤ. Πρόκειται, ομως, ουσιαστικά για μέτρο χωρίς αντίκρισμα για τον κρατικό κορβανά, δεδομένου ότι τα 7.440 φυσικά πρόσωπα με περισσότερα από τρία ακίνητα, εφόσον άνοιξαν τώρα βιβλία, θα εξαιρεθούν για πέντε χρόνια από το Τέλος. Άλλωστε το συγκεκριμένο «χαράτσι» καταργείται από το 2025 για τα φυσικά πρόσωπα και ουσιαστικά το νέο πλαίσιο καθίσταται περιττό.

Όλες οι ΣΧΕΤΙΚΈς λεπτομέρειες περιέχονται στην ερμηνευτική εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το νέο καθεστώς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το οποίο ορίζει ότι φυσικά πρόσωπα (που εκμεταλλεύονται τρία ή περισσότερα ακίνητα) έχουν εφεξής υποχρέωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας με ΦΠΑ και όλα τα σχετικά.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο, θα κληθούν να καταβάλλουν Τέλος Επιτηδεύματος 600 ευρώ για κάθε ξεχωριστό ακίνητο, το οποίο θεωρείται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία «υποκατάστημα».

Συνεπώς, αν ένας επιχειρηματίας νοικιάζει μέσω Airbnb – ή άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης – δέκα δωμάτια ή δέκα ανεξάρτητα διαμερίσματα στο ίδιο ακίνητο, πληρώνει ένα Τέλος Επιτηδεύματος. Αν όμως τα δωμάτια ή τα διαμερίσματα βρίσκονται σε δέκα διαφορετικά ακίνητα, τότε το Τέλος Επιτηδεύματος δεκαπλασιάζεται.

Σημειώνεται ότι σήμερα 5.297 νομικά πρόσωπα δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με 57.696 ακίνητα (το 34,2% των ακινήτων) και 7.440 φυσικά πρόσωπα με 30.329 ακίνητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εφαρμογή από την 1η τρέχοντος έτους, του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, το Τέλος Επιτηδεύματος μειώνεται κατά 50%. Από 650 σε 325 ευρώ, για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ενώ για κάθε υποκατάστημα των φυσικών προσώπων, μειώνεται στα 300 ευρώ από 600 ευρώ.

Ωστόσο, το Τέλος Επιτηδεύματος θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 2025 οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις (ΙΚΕ, ΟΕ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ κ.λπ.) καθώς και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» οι οποίοι σύμφωνα με το κυβερνητικό σχεδιασμό θα απαλλαγούν πλήρως από αυτό το 2027.

Ο φετινός λογαριασμός για το Τέλος Επιτηδεύματος διαμορφώνεται ως εξής:

1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων.
800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
650 ευρώ για επαγγελματίες που αμείβονται με «μπλοκάκι» και εξαιρούνται από τα τεκμήρια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.
325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, τους οποίους πιάνει ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης.
300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα, και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button