Οικονομία

Με μικρή πτώση άνοιξαν οι ασιατικές αγορές μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Οι ασιατικές αγορές αντέδρασαν με μέτριες απώλειες τιμών καθώς συνολικά, επικρατεί ανακούφιση που μια σημαντική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή (με αιχμή τη σύγκρουση ΙράνΙσραήλ) δεν έχει υλοποιηθεί προς το παρόν.

Η ιρανική αεροπορική επιδρομή κατά του Ισραήλ από το Ιράν τα χαράματα της περασμένης Κυριακής (14.04.24) βάρυνε τα ασιατικά χρηματιστήρια το πρωί σήμερα (15.04.24). Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 έχασε 1,8% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών, ενώ το μεσημέρι διαπραγματευόταν στις 39.114 μονάδες, με πτώση περίπου 1%. Ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχωρούσε κατά 0,5%.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε επίσης πτώση άνω του 1%. Στη σχετικά μικρή χρηματοπιστωτική αγορά της Σιγκαπούρης, ο δείκτης Straits Times υποχώρησε κατά περίπου ένα τοις εκατό κατά την έναρξη των συναλλαγών. Οι κινεζικές αγορές, από την άλλη πλευρά, αντέδρασαν ανομοιόμορφα. Ο δείκτης Hangseng του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος έχει ισχυρότερους διεθνείς δεσμούς, υποχώρησε κατά 1,4%. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης, από την άλλη πλευρά, άνοιξε σχεδόν αμετάβλητο.

Έτσι, οι αγορές αντέδρασαν με μικρές μόνο απώλειες στη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν, η οποία προκάλεσε ελάχιστες ζημιές χάρη στην ισραηλινή και αμερικανική πυραυλική άμυνα., σύμφωνα με την Handelsblatt Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η πλειονότητα των περισσότερων από 300 ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων αναχαιτίστηκε.

Προφανώς, τώρα επικρατεί ανακούφιση για το γεγονός ότι δεν ήρθε αμέσως μια ανοιχτή ανταλλαγή χτυπημάτων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, στην οποία θα συμμετείχαν οι ΗΠΑ. Ο Ίαν Μπρέμερ (Ian Bremmer, επικεφαλής της πολιτικής συμβουλευτικής εταιρείας Eurasia Group, δήλωσε επίσης την Κυριακή ότι “θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα”. Ως εκ τούτου, πιστεύει ότι δεν επίκειται άμεση αντιπαράθεση. Πιστεύει όμως ότι το σενάριο είναι αληθοφανές και προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην περιοχή έχει γίνει πιο επικίνδυνη.

Η αγορά συναλλάγματος και η ιαπωνική αγορά ομολόγων δεν παρουσίασαν επίσης σημαντικά σημάδια αναταραχής. Το γεν, το οποίο τείνει να αυξάνεται ως νόμισμα ασφαλούς καταφυγίου κατά τη διάρκεια κρίσεων, διαπραγματεύθηκε σχεδόν αμετάβλητο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ. Το δολάριο διαπραγματευόταν στα 153,50 γεν λίγο πριν από το μεσημεριανό διάλειμμα. Το επιτόκιο για τα δεκαετή ιαπωνικά κρατικά ομόλογα μειώθηκε μόλις κατά 0,02 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,84%.

Ωστόσο, η εξέλιξη των τιμών σε επιμέρους τομείς αντανακλούσε τις προσδοκίες για το πόσο άσχημα θα μπορούσε να επηρεαστεί από μια επέκταση της κρίσης. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι κατασκευαστές μηχανημάτων και εγκαταστάσεων της Ιαπωνίας υποχώρησαν πιο έντονα από το μέσο όρο. Οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, όπως η Mitsui και η Yusen, από την άλλη πλευρά, αντιστάθηκαν στην τάση και κέρδισαν ελαφρώς, καθώς οι επενδυτές ήλπιζαν σε υψηλότερους ναύλους και, συνεπώς, σε κέρδη.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button