Οικονομία

Ρεκόρ 8ετίας στην πτώση των τιμών ακινήτων

Η κινεζική κρίση των ακινήτων κορυφώνεται, καθώς τον Μάρτιο του 2024, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων οκτώ ετών.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 2,2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που βασίζονται σε στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2015, με τις τιμές να μειώνονται κατά 0,3% μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Ο τομέας των ακινήτων, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής της Κίνας, βρίσκεται σε κρίση χρέους από το 2021.

Έχει δεχθεί πιέσεις από την καταστολή των ρυθμιστικών αρχών. Θέλουν να αποτρέψουν το υπερβολικό χρέος, το οποίο έχει περιορίσει τη ρευστότητα και έχει αυξήσει τους κινδύνους αθέτησης για τις κατασκευαστικές εταιρείες.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές έχουν επεκτείνει τα μέτρα τους για τη στήριξη του προβληματικού τομέα. Για παράδειγμα, έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί στην αγορά κατοικιών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για μια συνολική ανάκαμψη.

«Οι προοπτικές δεν θα βελτιωθούν σημαντικά», δήλωσε ο οικονομολόγος Woei Chen Ho από τη χρηματοπιστωτική εταιρεία UOB στη Σιγκαπούρη. «Νομίζω ότι εξακολουθούν να υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button