Οικονομία

Διεθνείς αγορές: Σε χαμηλό ενός μηνός ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα (19.4.2024) στο ξεκίνημα των συναλλαγών, στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον ενός μήνα, μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που τρόμαξε τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,6% στις 10:14 ώρα Ελλάδας και έχει υποχωρήσει κατά 1,6% από τις αρχές της εβδομάδας. Ο δείκτης αναφοράς οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον περασμένο Οκτώβριο, εάν διατηρηθούν οι απώλειες αυτές.

Οι δείκτες σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, σημείωσαν πτώση μεταξύ 0,6% και 0,9%.

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν διατηρεί νευρικούς τους επενδυτές εν μέσω ανησυχιών ότι η αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων μπορεί να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και να καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων του Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Νωρίτερα, οι μετοχές στην Ασία και οι αποδόσεις των ομόλογων κατέγραψαν βουτιά, ενώ νομίσματα, όπως το γεν και το ελβετικό φράγκο που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια», καθώς επίσης ο χρυσός και το αργό κατέγραψαν άλμα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησε νωρίτερα σήμερα 2% έχοντας σημειώσει προηγουμένως απώλειες έως 2,6%.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για τα χωρίς προηγούμενο πυρά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων εναντίον του Ισραήλ το περασμένο σαββατοκύριακο.

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν νωρίτερα πτώση κατά 9 μονάδες βάσης, έχοντας προηγουμένως καταγράψει απώλειες έως και 15 μονάδες βάσης.

Το γεν έκανε ράλι έως 0,7% έναντι του δολαρίου, με την άνοδό του να περιορίζεται στη συνέχεια γύρω στο 0,3%, ενώ το ελβετικό φράγκο έφτασε νωρίτερα σήμερα να ενισχυθεί ακόμα και κατά 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 0,6% έχοντας νωρίτερα σημειώσει άνοδο έως 1,7% στα 2.417,59 δολάρια, πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό της περασμένης εβδομάδας στα 2.431,29 δολάρια.

«Η απουσία ξεκάθαρης εικόνας για το… τι μπορεί να κάνει στη συνέχεια το Ιράν θα διατηρήσει προς το παρόν τους επενδυτές νευρικούς και την αγορά ευμετάβλητη, σε μια περίοδο κατά την οποία οι επενδυτές είναι αντιμέτωποι με σημαντικό πληθωρισμό και αβεβαιότητες για τα επιτόκια», δήλωσε ο Βάσου Μένον, γενικός διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής στο OCBC.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ ενισχύθηκαν νωρίτερα έως 4,2% εν μέσω ανησυχιών για πιθανά προβλήματα στην τροφοδοσία στη Μέση Ανατολή, ενώ στη συνέχεια περιόρισαν την άνοδο στο 2,4% στα 89,22 δολάρια.

Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button