lifestyle

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε πράσινο τσάι

Το τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως. Τόσο το πράσινο, όσο και το μαύρο, αλλά και το Oolong προέρχονται από το ίδιο φυτό (Camellia sinensis), αφού υποβάλλονται σε διαφορετικές διαδικασίες ζύμωσης και οξείδωσης.

Η ανατολική ιατρική έχει αναδείξει τα οφέλη από το πράσινο τσάι για την υγεία εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ωστόσο, αρκετοί δεν γνωρίζουν πως επιδρά στον οργανισμό σας και τι προσφέρει στο σώμα μας.

Υγεία του δέρματος: Σε πρόσφατη μελέτη του 2023, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πολυφαινόλες που περιέχει το πράσινο τσάι προστατεύουν το δέρμα από τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας UVB από την υπερέκθεση στον ήλιο που ενδέχεται να προκαλέσει μελάνωμα (καρκίνο του δέρματος). Σε έρευνα του 2012, είχαν καταγραφεί τα οφέλη του και στην αντιμετώπιση της ακμής και σε παρόμοιες επιπλοκές που σχετίζονται με το δέρμα.

Αντικαρκινικές ιδιότητες: Ένα από τα πιο γνωστή οφέλη του πράσινου τσαγιού αφορά στις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού και άλλες βιοδραστικές ενώσεις που περιέχει μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών τύπων καρκίνου, όπως καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του ήπατος, των ωοθηκών, του προστάτη, του στόματος καθώς και του δέρματος.

Τα οφέλη από τα αντιoξειδωτικά: Λόγω του γεγονότος ότι το πράσινο τσάι δεν έχει υποστεί ζύμωση, περιέχει περισσότερες κατεχίνες σε σύγκριση με το μαύρο και το τσάι oolong. Οι κατεχίνες είναι μια υποκατηγορία φλαβονοειδών που βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στα φύλλα του φυτού Camellia sinensis. Υπάρχουν τέσσερις κύριες κατεχίνες στο τσάι: επικατεχίνη (EC), γαλλική επικατεχίνη (ECG), επιγαλλοκατεχίνη (EGC) και επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG).
Μελέτες έχουν δείξει ότι η δράση των κατεχινών, ως αντιοξειδωτικών, σχετίζεται με την καταστροφή των ελευθέρων ριζών, που προκαλούν βλάβες στο DNA, στις πρωτεΐνες και στα λιπίδια.

Βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου: Το πράσινο τσάι περιέχει ένα αμινοξύ (L- θεανίνη) που έχει αγχολυτικές ιδιότητες ενώ, παράλληλα, διεγείρει τη λειτουργία του εγκεφάλου, δεδομένου ότι συμβάλλει στην πνευματική διαύγεια.

Πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη 2: Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και συνεπώς το ενδεχόμενο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, οδηγώντας στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Οφέλη στο καρδιαγγειακό σύστημα: Τέλος, το πράσινο τσάι είναι ένα ευεργετικό ρόφημα και για την σωστή λειτουργία της καρδιάς, χάρη στις πολυφαινόλες, οι οποίες βελτιώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) που ενοχοποιείται για καρδιακές παθήσεις. Μάλιστα, σε μια ιαπωνική μελέτη με την συμμετοχή 40.000 εθελοντών διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση περισσότερων από 5 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού ημερησίως μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό κατά 26%, σε σύγκριση με εκείνα τα άτομα που ανέφεραν ότι έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι την ημέρα.

To άρθρο Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε πράσινο τσάι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button