Αθλητικά

«Δεν χτυπήθηκαν ιρανικές πόλεις και πυρηνικές εγκαταστάσεις»

Ως μια μικρής κλίμακας επίθεση περιγράφει το Ιράν το πλήγμα που δέχθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, 19 Απριλίου, από το Ισραήλ. Η ιρανική κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα της αντιαεροπορικής άμυνας που στόχευε «μικρά drones», ενώ διευκρινίζει ότι «ξένες επιθέσεις» δεν χτύπησαν «πόλεις και εγκαταστάσεις».

«Δεν έγινε ξένη επίθεση εναντίον ιρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Ισφαχάν», δήλωσε «ενημερωμένη πηγή» του ιρανικού τηλεοπτικού δίκτυο Press TV, παρά τις πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν το ακριβώς αντίθετο και παρότι νωρίτερα μεταδόθηκε από ιρανικά ΜΜΕ πως ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας για να αναχαιτίσουν drones στη συγκεκριμένη πόλη του κεντρικού Ιράν, όπου βρίσκεται βάση της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε live από το Ισραήλ, το Ιράν και τη Συρία:

 

«Οι κρότοι που ακούστηκαν στην Ισφαχάν ήταν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας»

Την ίδια ώρα και ο ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού, Σιαβός Μιχαντούστ, υποβαθμίζει την επίθεση, δηλώνοντας ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρότοι που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, τα οποία έβαλαν εναντίον «ύποπτου αντικειμένου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μείζων ζημιά» έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα.

«Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας», δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με το πρακτορείο, που βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιογράφων του.

Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Τεχεράνης

Πλέον, τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης λειτουργούν εκ νέου, αφού είχαν αρχικά αναστείλει τη λειτουργία τους και την εναέρια κυκλοφορία λόγω των εκρήξεων.

Τα αεροπλάνα μπορούν και πάλι να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το διεθνές αεροδρόμιο «Ιμάμης Χομεϊνί» και το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων «Μεχραμπάντ», διευκρίνισε το πρακτορείο Irna.

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι μία πτήση από τη Ρώμη, που είχε λάβει εντολή να κατευθυνθεί προς Άγκυρα, αναμένεται στην Τεχεράνη.

Το Ισραήλ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεσή του στο Ιράν

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί για τη νέα ισραηλινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε, όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση, ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της, αναφέρουν αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το NBC και το CBS, επικαλούμενα αντιστοίχως πηγές για το ζήτημα αυτό και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσαν πως το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για την επιχείρησή του στο Ιράν.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη 18 Απριλίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στις ερχόμενες ημέρες εναντίον του Ιράν, δήλωσε στο CNN υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος. «Όμως δεν εγκρίναμε την απάντηση», δήλωσε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το ισραηλινό πλήγμα. Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως δεν έχει «τίποτα να πει προς το παρόν».

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει, αφού το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του ορκισμένου εχθρού του στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Τα περισσότερα απ’ αυτά αναχαιτίσθηκαν.

Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν έπειτα από επίθεση εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button