Οικονομία

«Πεντάδα» διεκδικητών για τα Δικαστικά Μέγαρα σε Ηράκλειο – Ρέθυμνο

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ), INTRAKAT, ΑΒΑΞ και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ προχωρούν στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού (ανταγωνιστικός διάλογος) για τα έργα της ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και της ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ.

Αυτό προκύπτει από σχετική απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που δίνει το «πράσινο φως» στους 5 διεκδικητές στον διαγωνισμό για την σύμβαση ΣΔΙΤ για τα Δικαστικά Μέγαρα Κρήτης.

Να σημειώσουμε ότι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ), INTRAKAT, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ ήταν και αυτοί που συμμετείχαν και στο αρχικό στάδιο του διαγωνισμού (εκδήλωση ενδιαφέροντος), όπως έχει παλιότερα αναφέρει το newsit.gr.

Ο γενικός σχεδιασμός των κτιριακών έργων βασίζεται στη λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες και την επίλυση ουσιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν και δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών στις δύο πόλεις.

Στο νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου μεικτής επιφάνειας 24.550 τ.μ., προβλέπεται να στεγασθεί το σύνολο των δικαστικών λειτουργιών της πόλης: Εφετείο, Εισαγγελία Εφετών, Εισαγγελία Πρωτοδικείου, Διοικητικό Πρωτοδικείο, Ειρηνοδικείο, Πρωτοδικείο και Πταισματοδικείο.

Η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου συνολικής επιφάνειας 3.035 τ.μ. περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση των εσωτερικών χώρων με εργονομικά κριτήρια, που αφορούν στα γραφεία του προσωπικού, τις αίθουσες των ακροατηρίων, την αρχειοθέτηση του δικαστικού υλικού, καθώς και στις Η/Μ εγκαταστάσεις, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιρίου.

Τα Δικαστικά Μέγαρα θα κατασκευαστούν (Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου) ή ανακατασκευαστούν (Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου) έτσι ώστε να πληρούν τις αρχές του «βιοκλιματικού σχεδιασμού», να είναι μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, να έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με άριστη ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου και να υιοθετούν πρακτικές που αφορούν στην εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας, ενώ προβλέπεται η χρήση αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Θα παρέχουν αυξημένη ασφάλεια για το προσωπικό και τους επισκέπτες, σε κάθε περίπτωση κρίσης ή απειλής, ευελιξία σε μελλοντικές εσωτερικές διαρρυθμίσεις και πλήρη προσβασιμότητα σε ΑμεΑ.

Στο Ηράκλειο προβλέπεται η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου σε οικόπεδο που βρίσκεται ανατολικά του κέντρου της πόλης, κοντά στο λιμάνι του Ηρακλείου, μεταξύ πόλης και αεροδρομίου και πλησίον των παλαιών τειχών και το οποίο βρίσκεται στην συμβολή των λεωφόρων Ικάρου, Εθνικής Αντιστάσεως και Ελευθερίου Βενιζέλου (παραλιακής).

Στο Ρέθυμνο προβλέπεται η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου με σκοπό να λυθούν τα χρόνια προβλήματα του κτιρίου που έχει ανεγερθεί το 1981 και λειτουργεί πάνω από 40 έτη και αφορούν τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις του κτιρίου οι οποίες εμποδίζουν πλέον τη λειτουργικότητα του χώρου και την ομαλή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών.

To άρθρο «Πεντάδα» διεκδικητών για τα Δικαστικά Μέγαρα σε Ηράκλειο – Ρέθυμνο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button