Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Λήγει το Dead Line εξόφλησης για όσους θέλουν ολόκληρη την επιστροφή φόρου

Λήγει αύριο (19.04.24) το dead line για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ από τους φορολογούμενους, είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις, οι οποίοι επιθυμούν να εισπράξουν στο 100% επιστροφή φόρου την οποία δικαιούνται πριν μπει σε εφαρμογή ο επόμενος μαζικός συμψηφισμός από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Η ΑΑΔΕ «πάγωσε» για κοντά ένα δεκαήμερο τους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου με οφειλές προς το Δημόσιο, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ για να μπορέσουν να εισπράξουν ολόκληρη την όποια εκκρεμή επιστροφή.

Οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστροφής τους, εφόσον εξοφλήσουν τον φετινό φόρο ακινήτων έως:
Σήμερα 18/4 για πληρωμή μέσω web banking ή
Αύριο 19/4 για πληρωμή μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp.
Τονίζεται ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να:
Έχουν πρόσβαση στα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή: «Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ > Είσοδος στην εφαρμογή», επιλέγοντας Έτος 2024.

Προχωρήσουν σε πληρωμή της σχετική οφειλής μέσω:
-της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή:
Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή, ή
-της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ για κινητές συσκευές myAADEapp, στην επιλογή: Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές, Πληρωμές > Πληρωμή μη ρυθμισμένων οφειλών > Επόμενο > Επιλογή Τρόπου Πληρωμής (Μέσω IRIS ή Με κάρτα) > Συγκεντρωτική εικόνα ατομικών ανοικτών εκτός ρύθμισης.
Ο ΕΝΦΙΑ φέτος εξοφλείται σε 11 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση λήγει έως το τέλος Απριλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση ενώ κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.
Σημειώνεται πως υπάρχει και η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε έως και 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάθεση των ιδιοκτητών ακινήτων βρίσκεται και η εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για διορθώσεις λαθών στο Ε9.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, εάν έχουν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις σε θέματα ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ποσοστά συνιδιοκτησίας ή ακόμα και στον όροφο του ακινήτου, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ.
Μετά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ «ξεφουσκώνοντας» έτσι το αρχικό εκκαθαριστικό.

To άρθρο ΕΝΦΙΑ: Λήγει το Dead Line εξόφλησης για όσους θέλουν ολόκληρη την επιστροφή φόρου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button