ΓυναίκαΟμορφιά

Ποια είναι η δίαιτα 30-30-30 που έχει γίνει viral στα social media

Mια νέα δίαιτα έχει γίνει viral στο TikTok και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που όσοι την ακολουθούν ισχυρίζονται ότι τους έχει βοηθήσει να χάσουν βάρος με υγιεινό τρόπο, και παράλληλα τα αποτελέσματα της απώλειας να έχουν διάρκεια.

Πρόκειται για την δίαιτα 30-30-30, που σε αντίθεση με άλλες δίαιτες θεωρείται ότι στοχεύει στην αλλαγή του τρόπου ζωής μας.

Όμως, γιατί ονομάστηκε έτσι; Η δίαιτα 30-30-30 περιλαμβάνει την κατανάλωση 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης μέσα σε 30 λεπτά αφότου ξυπνήσουμε και στη συνέχεια προβλέπει 30 λεπτά άσκησης χαμηλής έντασης. Η μέθοδος αυτή έγινε πρόσφατα δημοφιλής από τον διατροφολόγο Gary Brecka, που συμπληρώνει πως η δίαιτα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα 30-30-30

Το ξεκίνημα της ημέρας είναι το πιο σημαντικό. Οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρωινό μας, αλλά πρέπει το πιάτο μας να περιέχει απαραίτητα 30 γραμμάρια πρωτεΐνης, όπως για παράδειγμα αυγό ή κοτόπουλο.

Το επόμενο βήμα είναι τα 30 λεπτά άσκησης. Με τη μέθοδο 30-30-30, συνιστάται να κάνετε καρδιαγγειακή άσκηση σε σταθερό, χαμηλό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ασκήσεις χαμηλής έντασης που δεν ανεβάζουν πολύ τον καρδιακό σας ρυθμό, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Διατροφολόγοι σχολιάζουν πως η κατανάλωση πρωτεΐνης στο πρωινό και η καρδιαγγειακή άσκηση είναι γνωστό ότι έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Υπάρχουν δε άφθονα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν πως η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης, ειδικά στο πρωινό, μπορεί να οδηγήσει στη μείωση πρόσληψης θερμίδων κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, καθώς η πρωτεΐνη μας βοηθά να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για μια νέα τάση;

Είναι όμως η δίαιτα 30-30-30 μια αποτελεσματική προσέγγιση για την απώλεια βάρους ή απλώς ακόμη μια νέα τάση της εποχής μας; Οι ειδικοί αναρωτιούνται.

Ουσιαστικά, τα οφέλη αυτής της μεθόδου πηγάζουν κυρίως από την κατανάλωση πρωινού, τη σωματική άσκηση και την πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η μέθοδος 30-30-30 δεν έχει μελετηθεί βέβαια ακόμη. Οι ανησυχίες που εγείρονται συνδέονται περισσότερο με τις τάσεις της διατροφής που γίνονται δημοφιλείς μέσω του διαδικτύου και που πολλές φορές περιλαμβάνουν αυστηρούς κανόνες.

Για παράδειγμα, διατροφολόγοι επισημαίνουν πως όσοι αθλούνται τις απογευματινές ώρες ή καταναλώνουν πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της ημέρας -και όχι απαραίτητα στο πρωινό- θα ωφεληθούν επίσης. Συμπληρώνουν ακόμη πως η διατροφή, ο τρόπος ζωής και η απώλεια βάρους πρέπει να εξατομικεύονται σε μεγάλο βαθμό.

Με απλά λόγια δεν υπάρχει ένα τέλειο πρόγραμμα καύσης λίπους ή μια τέλεια δίαιτα και το προτιμότερο είναι να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας και ειδικούς διατροφολόγους εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος με ασφαλή τρόπο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button