Τεχνολογία

Ρωσία: Η Ζαχάροβα χαρακτήρισε το σχέδιο των ΗΠΑ να κατασχέσει ρωσικούς πόρους ως πειρατεία του 21ου αιώνα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε «πειρατεία του 21ου αιώνα» σχέδιο των ΗΠΑ να κατασχέσουν παγωμένους ρωσικούς πόρους ύψους έως και 300 δισεκ. δολαρίων προκειμένου να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ενώ προειδοποίησε ότι θα αντιδράσει έντονα.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν “νομική κάλυψη” προκειμένου να κλέψουν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, μια κίνηση η οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κλοπή κρατικής, ιδιωτικής δημόσιας περιουσίας έχει αναχθεί σε σήμα κατατεθέν των Αγγλοσαξώνων», κατήγγειλε η Ζαχάροβα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο το κάνουν εδώ και δεκαετίες. Παλιότερα αποκαλούνταν πειρατεία, αλλά μετά νομιμοποιήθηκε. Τώρα είναι η πειρατεία του 21ου αιώνα, κατά τη γνώμη μου».

Δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη ανέφερε ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει αμερικανική νομοθεσία που θα της επιτρέψει να κατάσχει ορισμένα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να βοηθήσει να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η Ζαχάροβα, η οποία κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να πιέσει την ΕΕ να υιοθετήσει ένα αντίστοιχο σχέδιο κατάσχεσης ρωσικών πόρων, υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα απαντήσει με σκληρό τρόπο, αν κλαπούν τα περιουσιακά της στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα ληφθούν αντίποινα και θα είναι τέτοια, που θα γίνουν αισθητά και ορατά. Θα είναι επώδυνα», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όταν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, μπλοκάροντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων στη Δύση, μεγάλο μέρος των οποίων στην Ευρώπη.

Η Ζαχάροβα εκτίμησε ότι τώρα η Δύση αναζητά νέους τρόπους να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία λόγω των αυξανόμενων δυσκολιών να διασφαλίσει περαιτέρω πόρους για να στηρίξει το Κίεβο.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία “έχει σταματήσει”, καθώς συνεχίζονται στην Ουάσινγκτον οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο βοήθειας, για το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι θέτουν ως όρο τη λήψη αυστηρότερων μέτρων στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης.

Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η Μόσχα διαθέτει έναν κατάλογο με αμερικανικά, ευρωπαϊκά και άλλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία η Ρωσία θα κατάσχει, αν οι δυτικές χώρες κατασχέσουν ρωσικούς πόρους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button