Τεχνολογία

Βουλή: Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ για την κυβερνοασφάλεια και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

«H κυβερνοασφάλεια και οι διαρροές Προσωπικών Δεδομένων», είναι το αντικείμενο ερώτησης που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

«Τα στοιχεία των πολιτών διακινούνται ανεξέλεγκτα, είτε μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, είτε ως προϊόν κυβερνοεπιθέσεων. Υπάρχουν αμέτρητες υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, άλλες τόσες που δεν το είδαν και φυσικά άγνωστο το πόσες θα ακολουθήσουν», σημειώνουν οι βουλευτές και αναφέρονται σε πρόσφατα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τα κενά ασφαλείας στα ΕΛΤΑ ήταν γνωστά ένα χρόνο πριν, και «η απειλή ήταν γνωστή, αλλά δεν αντιμετωπίστηκε». Οι βουλευτές κάνουν μνεία δημοσιεύματος της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο «τον Απρίλιο του 2021, μια έρευνα στα υπολογιστικά συστήματα των ΕΛΤΑ, είχε προειδοποιήσει για τον υψηλό κίνδυνο υποκλοπής δεδομένων. Διαπίστωνε μάλιστα, σημαντικά κενά ασφαλείας, χρήση απαρχαιωμένων εφαρμογών, ελλείψεις στην εκπαίδευση προσωπικού και έκρινε ότι υπήρχε μεγάλο ρίσκο επίθεσης τύπου ransomware, με την οποία οι χάκερ θέτουν σε ψηφιακή ομηρία αρχεία και ζητούν λύτρα για την αποδέσμευσή τους. Το χτύπημα ήταν ζήτημα χρόνου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβερνοεπίθεση στα Ελληνικά Ταχυδρομεία το 2022 «κόστισε» 3,9 εκατ. ευρώ, αναφέρουν οι βουλευτές και προσθέτουν ότι για αυτή την υπόθεση, τον περασμένο Φεβρουάριο, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμο 2,9 εκατ. ευρώ στον οργανισμό. Παράλληλα, η Αρχή διαπιστώνει την παραβίαση πολλαπλών διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, αλλά και την έλλειψη συνεργασίας του υπουργείου, και επιβάλλει πρόστιμο 175.000 ευρώ στο υπουργείο Μετανάστευσης για τα προγράμματα Κένταυρος και Υπερίων (ΑΠΔΠΧ 13/2024). Επίσης σχεδόν 3 εκατ. ευρώ διεκδικούν δεκάδες απόδημοι για τη διαρροή των email τους, ενώ αναμένονται εξελίξεις από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα «κατόπιν της δικής της έρευνας» και σχετικά «με την άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών να ικανοποιήσει το δικαίωμα πρόσβασης των αποδήμων με χορήγηση αντιγράφων».

Με την ερώτηση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλείται να ενημερώσει τη Βουλή για βασικές πολιτικές και στρατηγικές που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων και της διαρροής προσωπικών δεδομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button