Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Το συντομότερο δυνατόν» η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες

«Ελπίζω η ρήτρα διαφυγής να ενεργοποιηθεί το συντομότερο και να αφορά το έτος 2025. Είναι μια δικαίωση η συμπερίληψη στη Λευκή Βίβλο» είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
«Στα ζητήματα των αμυντικών δαπανών, μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συνεννόησης» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.
«Θέλω να θυμίσω ότι στις αρχές Απριλίου θα παρουσιάσω τους βασικούς άξονες του νέου 12ετους σχεδίου του εξοπλιστικού προγράμματος. Μπορεί να διαφωνούμε με πολλά αλλά ελπίζω να βρούμε κοινό τόπο στα ζητήματα των αμυντικών δαπανών» τόνισε.
Για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, είπε: «Θα ζητούσε να μπορέσουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Από το 2006 μίλησα για την αναθεώρηση του άρθρου 86 για να μην έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις ευθύνες πολιτικών. Ο κύριος Τριαντόπουλος με μια γενναία πράξη κάνει αυτό που όλοι ζητούσαμε: Να δικαστεί από φυσικό δικαστή. Απορώ πώς η Αντιπολίτευση και ειδικά το ΠΑΣΟΚ να λένε σήμερα το ανάποδο από αυτό που έλεγαν πριν μία εβδομάδα».
«Θα ηγηθώ της προσπάθειας να αλλάξουμε το άρθρο 86 όπως έχω δεσμευτεί» πρόσθεσε.
Για την σύλληψη Ιμάμογλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ανησυχώ για τις εξελίξεις. Η Τουρκία είναι χώρα υπό ένταξη στην ΕΕ».
«Δεν υπάρχει ακόμα προγραμματισμένη ημερομηνία για επίσκεψή μου στην Άγκυρα» συμπλήρωσε.
«Χαίρομαι γιατί η ΕΕ κατευθύνεται και προς τις αποτελεσματικές επιστροφές μεταναστών. 8 στους 10 παράνομους μετανάστες στην Ευρώπη δεν επιστρέφουν και αυτό πρέπει να αλλάξει» είπε για το μεταναστευτικό.
«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σταθερές και δεν ετεροπροσδιορίζονται από τη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.