Τεχνολογία

Κολομβία: Μεταγωγές κρατουμένων φυλακής την επομένη της δολοφονίας του διευθυντή της

Οι κολομβιανές σωφρονιστικές αρχές διεξήγαγαν χθες Παρασκευή επιχείρηση μεταγωγής εγκλείστων στη φυλακή Λα Μοδέλο στην Μπογκοτά, από τις κυριότερες της χώρας της Λατινικής Αμερικής, την επομένη της δολοφονίας του διευθυντή της.

«Διεξήχθησαν επιχειρήσεις (…) για τη μεταγωγή περίπου δεκαπέντε φυλακισμένων σε άλλα ιδρύματα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί πηγή του στην υπηρεσία των φυλακών της Κολομβίας (INPEC).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το απόγευμα της Πέμπτης ο διευθυντής της φυλακής Λα Μοδέλο, ο αστυνομικός διευθυντής ε.α. Έλμερ Φερνάντες, δολοφονήθηκε στην πρωτεύουσα της Κολομβίας ενώ κυκλοφορούσε με υπηρεσιακό όχημα της INPEC, το οποίο δεν διέθετε θωράκιση.

Ο αστυνομικός διευθυντής Φερνάντες, που είχε αναλάβει τη διοίκηση της φυλακής Λα Μοδέλο την 4η Απριλίου, δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του αφού διέταξε να γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε κελιά, εξήγησε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Νέστορ Οσούνα. Κολομβιανά μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη δημοσιεύσει φωτογραφίες χειρόγραφων απειλητικών επιστολών.

Η αστυνομία έκανε εξάλλου λόγο χθες το πρωί για «ταραχές» στη Λα Μοδέλο, χωρίς να υπεισέλθουν σε περισσότερες λεπτομέρειες ή να δημοσιοποιήσουν απολογισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισχυρή ομάδα ειδικών δυνάμεων, εφοδιασμένη με αυτόματα με αλεξίσφαιρες ασπίδες, επιτηρούσε χθες το πρωί τον χώρο γύρω από τη φυλακή, όπου κρατούνται περίπου 3.000 έγκλειστοι, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, χωρίς πάντως να παρατηρήσει κάποιο συμβάν.

Οι δολοφόνοι του αστυνομικού διευθυντή Φερνάντες παραμένουν ασύλληπτοι.

«Αφύλακτος», κανονιοβόλησε χθες το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας El Espectador.

Ο υπουργός Οσούνα αναγνώρισε πως υπήρχαν αδυναμίας στο πρωτόκολλο προστασίας του διευθυντή της φυλακής, ο οποίος είχε ζητήσει αυτή την εβδομάδα από το κράτος να του διαθέσει φρουρό.

Η δολοφονία «μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να πάμε πολύ πιο μακριά» σε ό,τι αφορά την προστασία στελεχών του σωφρονιστικού συστήματος, παραδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον κ. Οσούνα, τα δύο τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί πως έγιναν 506 απειλές κατά της ζωής λειτουργών της INPEC.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button