Οικονομία

ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το κλίμα στην οικονομία το Μάρτιο λόγω της βιομηχανίας

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο, λόγω ισχυρής ανόδου στη βιομηχανία, καταγράφει ο ΙΟΒΕ, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για ήπια ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, σημειώθηκε οριακή αύξηση της ανεργίας τον Φεβρουάριο (y-o-y), στο 11,7% σε σχέση με ένα έτος πριν. Εξάλλου, έντονη ήταν η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία, στις 111,9 μονάδες τον Μάρτιο, από 101,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (109,2 μον.).

Επίσης, το δελτίο του ΙΟΒΕ προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Υποχώρηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Αύξηση 1,5% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι υποχώρησης 5,4% στην ΕΕ27. Βελτίωση για την εγχώρια Μεταποίηση 2,0% (y-o-y).
  • Νέα υποχώρηση των εξαγωγών της Βιομηχανίας, 15,5% τον Ιανουάριο (y-o-y). Μείωση και για το εμπορικό έλλειμμα στα 3,2 δισεκ. ευρώ, από 3,5 δισεκ. Ευρώ ένα έτος πριν.
  • Ήπια υποχώρηση της απασχόλησης στη Βιομηχανία το δ’ τρίμ. του 2023, κατά 1,5% (y-o-y), έναντι ανόδου στο σύνολο της οικονομίας (+1,2%, y-o-y).
  • Υποχώρηση του Δείκτη τιμών εισαγωγών εγχωρίως κατά 12% το 2023, έναντι ηπιότερης μείωσης 7,1% στην ΕΖ20.
  • Εξασθένιση του εγχώριου Δείκτη τιμών παραγωγού, 6% το 2023, όταν ο αντίστοιχος δείκτης στην ΕΖ20 ενισχύθηκε 1,0% το 2023  

To άρθρο ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το κλίμα στην οικονομία το Μάρτιο λόγω της βιομηχανίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button