Τεχνολογία

Πέθανε στα 63 του ο σκηνοθέτης Λοράν Καντέ

Έφυγε από τη ζωή έπειτα από ασθένεια ο Γάλλος σκηνοθέτης Λοράν Καντέ, που με το έργο του ανέδειξε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα όπως η αξιοκρατία, το εκπαιδευτικό σύστημα, η διαφορετικότητα και η ταξική πάλη. Είχε βραβευθεί με Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες για την ταινία του «Ανάμεσα στους τοίχους», το 2008, που βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό βιβλίο ενός εκπαιδευτικού.

Περιέγραφε τη σχέση ενός ιδεαλιστή δασκάλου σε σχολείο του 20ού Διαμερίσματος στο Παρίσι, πολυφυλετικό, όπου φοιτούν παιδιά από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν έφηβοι, μη επαγγελματίες ηθοποιοί και ο συγγραφέας του βιβλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταινία είχε τεράστια επιτυχία, πουλώντας ένα εκατομμύριο εισιτήρια στη Γαλλία.

«Ανάμεσα στους τοίχους»

Την ταινία είχε επαινέσει ακόμη και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που είπε ότι απεικονίζει τη δυσκολία του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και τις γενναίες προσπάθειες των δασκάλων. Ωστόσο ο Καντέ, που η Libération τον χαρακτήρισε ανάλογης αξίας με τον Κεν Λόουτς, αρνήθηκε πρόσκληση να τον συναντήσει. Όπως είχε πει σε συνέντευξή του: «Δεν ήθελα να πάω να φωτογραφηθώ με τον Σαρκοζί και δεν ήθελα να μιλήσω για τη διαφορετικότητα με κάποιον που είχε εφεύρει το υπουργείο Εθνικής Ταυτότητας», είπε.

Οι κριτικοί έχουν εκθειάσει τη γενναιοδωρία και τον ανθρωπισμό που έφερε ο Καντέ στο έργο του, τα οποία αφορούσαν κοινωνικά προβλήματα και την κατάσταση της εργατικής τάξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλες ταινίες του ήταν:

Το Time Out, εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία ενός άνδρα που σκότωσε τους γονείς, τη σύζυγο και τα παιδιά του αφού προσποιούνταν τον επιτυχημένο γιατρό για δύο δεκαετίες. Κέρδισε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2001.

Το The Workshop (2017), για μια ομάδα προβληματικών νέων που παρακολουθούν ένα εργαστήριο γραφής κοντά στη Μασσαλία.

Τελευταία ταινία του ήταν το «Arthur Rambo» (2021), που διερευνούσε πώς θα μπορούσε να καταστραφεί η φήμη ενός ανθρώπου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Καντέ εργαζόταν τελευταία πάνω σε μια νέα ταινία, το The Apprentice, η οποία είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το 2025.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button