Οικονομία

Δημόσιο: Έρχεται παρέμβαση για στέγαση δημοσίων υπαλλήλων σε οικόπεδα των Δήμων

Παρέμβαση για στέγαση υπαλλήλων του δημοσίου σε οικόπεδα των Δήμων κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας προανήγγειλε, η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίνα Στέφου προανήγγειλε μιλώντας χθες (19.05.24) στην 4η Premium Real Estate Expo.

Επίσης, πέρα από την επερχόμενη παρέμβαση στο ζήτημα της στέγης των υπαλλήλων του Δημοσίου, η κ. Στέφου αναφέρθηκε στα χιλιάδες διαμερίσματα που θα βγουν στην αγορά με το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – νοικιάζω».

Ανοίγοντας το Real Estate Forum το panel “Affordable Living” και οι κυρίες Στέφου και Ζησοπούλου, εκπρόσωποι του Υπουργείου, εστίασαν στα νέα προγράμματα «Ανακαινίζω – νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή». 

Και τα δύο έχουν στόχο την αύξηση του οικιστικού αποθέματος με το πρώτο πρόγραμμα να έχει λάβει 1.700 αιτήσεις σε μόλις 3 εβδομάδες, ενώ το δεύτερο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας πλαισίου, καταγραφής ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου και συναντήσεων με παράγοντες της αγοράς. Μάλιστα εξετάζεται η περίπτωση εξαγοράς από τους πολίτες (buy out) του διαμερίσματος που θα νοικιάσουν αρχικά.

Σύμφωνα με την κα Στέφου ετοιμάζεται παρέμβαση για στέγαση δημοσίων υπαλλήλων σε οικόπεδα των Δήμων κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας και μελετάται το πρόβλημα στέγασης εποχικών εργαζομένων στις ίδιες περιοχές.

Εκπροσωπώντας τον ιδιωτικό τομέα, ο κύριος Ηλίας Μανούκας, Διευθυντής Επενδύσεων του Bollmann Group Hellas, επισήμανε πως στην Ευρώπη η συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα σε θέματα στεγαστικής πολιτικής έχει ξεκινήσει χρόνια πριν. Ανέφερε επίσης πως στην Αθήνα μία λύση είναι η μετατροπή γραφείων σε κτήρια κατοικιών, αλλά και πως οι κατάλληλες περιοχές για ανέγερση οικονομικών κτηρίων είναι μεταξύ άλλων περιοχές όπως ο Ταύρος, ο Κεραμεικός, ο Άγιος Ιωάννης Ρέντη, ο Βοτανικός, ο Ελαιώνας και το Ίλιον.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η παρουσίαση του 2ου Βαρόμετρου της Αγοράς Ακινήτων από τον Ηλία Παπαγεωργιάδη, επιχειρηματία και συμβούλου επιχειρήσεων, ο οποίος επισήμανε πως ενώ υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ ιδιοκτητών, αγοραστών και επαγγελματιών στις εκτιμήσεις για το πού πάνε οι τιμές των ακινήτων, όλοι συμφωνούν ότι τα επιτόκια είναι υψηλά, ότι υπάρχει δυσκολία πρόσβασης στον δανεισμό και ότι υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα.

Ταυτόχρονα μέσα από την έρευνα έγινε φανερό πως οι νέοι μεταξύ 17 και 34 ετών, εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι για την πορεία των τιμών των ενοικίων και των τιμών των ακινήτων τον επόμενο χρόνο, αναμένοντας μεγάλη άνοδο. Ο κ. Παπαγεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είχε αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές ακινήτων και πως θεωρεί ότι η κατάργησή του σε συνδυασμό με την θέσπιση νέων περιορισμών Golden Visa θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι το 2025 η πιο ενδιαφέρουσα χρονιά της τελευταίας δεκαετίας στην αγορά ακινήτων.

Σε ότι αφορά την Golden Visa ο κύριος Βαγγέλης Κτενιάδης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της V2 Development και Χρυσός Χορηγός του Forum, τόνισε πως δεν επηρεάζει η Golden Visa την έλλειψη ακινήτων και πρότεινε να επιτρέπεται η αγορά μόνο νεόδμητων ακινήτων για Golden Visa, ενώ ο κύριος Κώστας Αρσλάνογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Investgreece, επεσήμανε πως χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος στο ποινικό μητρώο των ενδιαφερόμενων αγοραστών για Golden Visa.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ-Ελλάδος, κύριος Cobi Bitton τόνισε πως δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους Ισραηλινούς επενδυτές η απόκτηση άδειας παραμονής μέσω Golden Visa για επενδύσεις στην χώρα. Για εκείνους, η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό επενδυτικό προορισμό λόγω γεωγραφικής εγγύτητας,  φιλικής ατμόσφαιρας και ευελιξίας, αλλά και αποδοτικότητας κόστους.

Για την σημασία ανέγερσης περισσότερων παθητικών κτηρίων καθώς και μετατροπής των υπάρχοντών σε παθητικά εξασφαλίζοντας την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης για θέρμανση και ψύξη αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Στέφανος Παλλαντζάς, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτηρίου. Με τη σειρά του ο Μιχάλης Δεμέστιχας, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π, τ. Διευθυντής Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ., τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των κτηρίων του δημοσίου που βρίσκονται προς ενοικίαση, ενώ την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης ανέφεραν οι κύριοι Βασίλης Ηλιόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος – BluPeak Estate Analytics, και ο κύριος Άγης Βερούτης, Διευθύνων Σύμβουλος grammateia.gr – AI in Business, αντίστοιχα. 

Το Real Estate Forum τίμησε με την παρουσία του και το διεθνές κλιμάκιο της FIABCI (International Real Estate Federation). Ο παγκόσμιος Πρόεδρος, κύριος Budiarsa Sastrawinata από την Ινδονησία άνοιξε το session εξηγώντας το ρόλο της FIABCI σε διεθνές επίπεδο.

Στο panel που ακολούθησε, διευθυντές του οργανισμού από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδονησία και Ιταλία παρουσίασαν τι ισχύει στην κτηματαγορά στις χώρες τους και ποιες είναι οι μελλοντικές τάσεις, ενώ ο κύριος Rafat Chabaane, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου PropTech της FIABCI εξήγησε στους επαγγελματίες του κλάδου τις εφαρμογές του Proptech που προσθέτουν αξία στην αγορά ακινήτων και κατασκευών και μίλησε για την πρόκληση του sustainability.

To άρθρο Δημόσιο: Έρχεται παρέμβαση για στέγαση δημοσίων υπαλλήλων σε οικόπεδα των Δήμων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button