Οικονομία

ΑΑΔΕ: Νέος οδηγός για οφειλέτες – Πως θα ρυθμίσετε τα χρέη σας

Οδηγό «επιβίωσης» για οφειλέτες οι οποίοι θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην εφορία εξέδωσε η ΑΑΔΕ.

Αυτός ο οδηγός που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ, αφορά μεταξύ άλλων την τακτοποίηση ρυθμίσεων-χρεών με ανεξόφλητες δόσεις, τους τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και τις συνέπειες πίστωσης ποσών στις ρυθμίσεις

Με βάση τις σχετικές διατάξεις, για παράδειγμα υπολογίζεται μηνιαίος τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73%, στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης, εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει.

1. Τακτοποίηση ρυθμίσεων με ανεξόφλητες δόσεις

Αυτός αναφέρει πως σύμφωνα με το άρθρο 87 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις», σε ρυθμίσεις, που με βάση τις κείμενες διατάξεις συνεπάγονται την απώλειά τους, λόγω εκπρόθεσμων ανεξόφλητων δόσεων, πιστώνονται:

  • όσες καταβολές έχουν γίνει ή θα γίνουν, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  • τυχόν εκκρεμείς επιστροφές φόρου.

2. Τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής

Με βάση τις σχετικές διατάξεις, υπολογίζεται μηνιαίος τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73%, στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης, εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει.

Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κλπ).

3. Συνέπειες πίστωσης ποσών στις ρυθμίσεις

Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:

  • Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.
  • Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών.

Η απώλεια των ρυθμίσεων θα γίνει κεντρικά και όχι από τη ΔΟΥ του οφειλέτη.

4. Ψηφιακό αρχείο από την πύλη του myaade

Στην ψηφιακή πύλη myAADE / Εφαρμογές / Φορολογικές Υπηρεσίες / Ρυθμίσεις με ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις, μπορείτε να ενημερωθείτε, κατεβάζοντας το σχετικό ψηφιακό αρχείο.

5. Πληροφορίες ψηφιακού αρχείου

Στην αρχική σελίδα αποτυπώνονται:

  • Οι τυχόν επιστροφές και «υπερεισπράξεις» που έχετε καταβάλει, οι οποίες θα συμψηφιστούν με τις ανεξόφλητες δόσεις ρυθμίσεων.
  • Οι ανεξόφλητες δόσεις, πριν και μετά το συμψηφισμό των επιστροφών και υπερεισπράξεων.
  • Το συνολικό ποσό που απαιτείται, για να καταστούν όλες οι σχετικές ρυθμίσεις σας ενήμερες.

6. Τρόπος πληρωμής

Η πληρωμή μπορεί να γίνει μόνο μέσω web banking, στην Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής Δεν παρέχεται δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS ή κάρτας.

To άρθρο ΑΑΔΕ: Νέος οδηγός για οφειλέτες – Πως θα ρυθμίσετε τα χρέη σας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button