Πολιτική

Μητσοτάκης – Ντένκοφ: Συμφώνησαν για συνεργασία σε ενέργεια και μεταφορές

Συμφωνία για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών αποφάσισαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ, κατά την διάρκεια της συνάντησης τους σήμερα (4.1.2024), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συμφωνία συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στη βάση του Κάθετου Διαδρόμου Νότου – Βορρά και στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων. Μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βουλγάρου πρωθυπουργού ακολούθησε γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε μία συνολική επισκόπηση των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και της προόδου της συνεργασίας σε σειρά τομέων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Να σημειωθεί ότι εγχειρήματα κοινού ενδιαφέροντος είχαν συζητηθεί άλλωστε στο ανώτατο επίπεδο και τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας και την υπογραφή κοινής Διακήρυξης από τους ηγέτες των τριών χωρών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σύνδεση οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Πριν την έναρξη της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον Βούλγαρο ομόλογο του για την ένταξη της χώρας του στη ζώνη Σένγκεν και τόνισε ότι προσβλέπει στην πλήρη εφαρμογή της Σένγκεν, «συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων συνόρων, τα οποία βεβαίως είναι τόσο σημαντικά για τις διμερείς μας σχέσεις και το εμπόριο». Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξήρε τις διμερείς «εξαιρετικές στρατηγικές σχέσεις σε πολλούς τομείς, στις μεταφορές, στην ενέργεια, την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία» και έκανε λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης ορισμένων φακέλων τους επόμενους μήνες.

To άρθρο Μητσοτάκης – Ντένκοφ: Συμφώνησαν για συνεργασία σε ενέργεια και μεταφορές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button