Οικονομία

Πάνω από 300 δισ. ευρώ καταθέσεων εκτρέπονται ιδίως στις ΗΠΑ – Οι προτάσεις Λέτα για την ενοποίηση αγορών

Επί τάπητος τέθηκαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ χθες (17.04.24) τα σχέδια για την κοινή ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και χρηματοπιστωτικών αγορών θα μπορούσαν να σημειώσουν πρόοδο μετά από χρόνια χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο.

Σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής, θα επιταχυνθεί, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη διασυνοριακών επενδυτικών και αποταμιευτικών προϊόντων. Ένας από τους λόγους που κρύβονται πίσω από τα σχέδια για την Ένωση Κεφαλαιαγορών είναι ότι περίπου 300 δισ. ευρώ σε αποταμιεύσεις Ευρωπαίων πολιτών εκτρέπονται στο εξωτερικό κάθε χρόνο – κυρίως στις ΗΠΑ. Αυτό προκύπτει από ειδική έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα (Enrico Letta), η οποία θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής. Η ΕΕ επιθυμεί να επενδύσουν περισσότεροι μικροεπενδυτές στις τοπικές χρηματοπιστωτικές αγορές, ώστε να είναι διαθέσιμα περισσότερα κεφάλαια για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Όλη η ενέργεια πρέπει να διοχετευθεί σε χρηματοδοτική στήριξη του μετασχηματισμού, σύμφωνα με την έκθεση του Λέττα.

Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η κινητοποίηση περισσότερων χρημάτων από ιδιώτες και εταιρείες.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν 33 τρισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές αποταμιεύσεις στην ΕΕ – κυρίως σε μετρητά και καταθέσεις.

«Ωστόσο, αυτός ο πλούτος δεν αξιοποιείται πλήρως για την κάλυψη των στρατηγικών αναγκών της ΕΕ», συνεχίζει η έκθεση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button