Τεχνολογία

ΠΙΣ: Δυσαρεστημένοι οι πολίτες από το σύστημα υγείας

Αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών και της ιατρικής κοινότητας για το σύστημα υγείας αποτυπώνεται σε μεγάλη έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) η εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO.

Σε σύγκριση με τα ευρήματα σχετικής έρευνας πέρυσι, τα ποσοστά δυσαρέσκειας είναι σημαντικά αυξημένα, ενώ σταθερή παραμένει η ικανοποίηση των πολιτών από τους γιατρούς του ΕΣΥ που ξεπερνά το 90%. Αρνητική εικόνα έχουν όμως οι πολίτες για την οργάνωση των δομών υγείας και πάνω από τους μισούς δεν είναι ικανοποιημένοι από τις παροχές στο δημόσιο σύστημα υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα διενεργήθηκε τον προηγούμενο μήνα σε 1.108 άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών που κατοικούν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, όπως επίσης σε 720 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά.

Ειδικότερα, το 45,1% των ερωτηθέντων από το γενικό κοινό δεν είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες υγείας ούτε στο δημόσιο, ούτε στο ιδιωτικό σύστημα υγείας (το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31,2%). Ικανοποιημένο δηλώνει το 28,7% των πολιτών. Παράλληλα, το 48,3% των γιατρών αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας στη χώρα μας (δημόσιο και ιδιωτικό), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 22,9%. Θετικά το αξιολογεί το 17,4%.

Από το γενικό κοινό το 56,9% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τις παροχές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, έναντι 34,7% πέρυσι. Το 91,1% είναι ικανοποιημένο από τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ το 75,4% είναι δυσαρεστημένο από την οργάνωση στις δομές Υγείας. Το 65,2% επιλέγει να επισκεφτεί ιδιωτικά ιατρεία κι όχι νοσοκομεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αλλαγές στα νομοθετήματα υγείας αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς, θετικά σε ποσοστό 27,7% φέτος, έναντι 37,7% πέρυσι. Απεναντίας αρνητικά αντιμετωπίζονται σε ποσοστό 50,4% φέτος, έναντι 34,9% πέρυσι.

Σχετικά με ζητήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, υπέρ του να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους και να μη μετατραπούν τα νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ τάσσονται το 78,5% του κοινού και το 90% των γιατρών.

Υπέρ της αύξησης των μισθών των γιατρών ΕΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου των μισθών που λαμβάνουν οι γιατροί στην Ε.Ε. τάσσεται το 82,8% των πολιτών και το 91,6% των γιατρών. Υπέρ της θέσπισης κινήτρων για τη στελέχωση των άγονων και νησιωτικών περιοχών τάσσεται το 97,3% των πολιτών και του 96,4% των γιατρών. Υπέρ της διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου από τους γιατρούς ΕΣΥ τάσσεται το 44,6% των πολιτών.

Προσφυγή γιατρών στο ΣτΕ για τα απογευματινά χειρουργεία

Ο Δημήτρης Βαρνάβας, γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, σχολίασε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας εξελίσσεται σε «μεγάλο ασθενή», καθώς φαίνεται να γίνεται «απωθητικό» για τους νέους και «εξαντλητικό» για το υπάρχον προσωπικό που φθάνει «στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο ΠΙΣ ετοιμάζει προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανα για την καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας.

«Στελέχωση, αύξηση μισθών και κίνητρα», αυτά είναι τα τρία μέτρα που πρέπει να ληφθούν ταυτόχρονα όπως είπε ο κ. Βαρνάβας για να ορθοποδήσει το σύστημα υγείας.

Ικανοποίηση στον τομέα της πρόληψης
Οσον αφορά την πρόληψη, πρόκειται για τον τομέα που εμφανίζει αυξημένα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών.

Η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό εμφανίζει αυξητική τάση. Το 73,5% των πολιτών έχει εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό και το 9,8% των μη εγγεγραμμένων προτίθεται να το κάνει. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στις ηλικίες άνω των 55 ετών.

Το 55% δηλώνει ικανοποιημένο από τον θεσμό, ενώ μόνο 14,1% δηλώνει δυσαρεστημένο.

Το 43,1% έλαβε sms για μαστογραφία και την έκανε και 26% έλαβε sms, αλλά δεν το χρησιμοποίησε με κυριότερο λόγο την αμέλεια.

«Για πρώτη φορά, έχουμε θετική ανταπόκριση στον προσωπικό γιατρό και μπορούμε να αναμένουμε τη συγκρότηση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα σε μία περίοδο συσσωρευμένων από δεκαετίες προβλημάτων, τα οποία απαιτούν αυξημένη χρηματοδότηση», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο εύρημα του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού απευθύνοντας έκκληση σε όσες γυναίκες λαμβάνουν SMS για μαστογραφία να μην το αμελούν. «Για κάθε 8 μαστογραφίες που δεν γίνονται υπάρχει ένας αδιάγνωστος καρκίνος μαστού», είπε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button