Τεχνολογία

Τουρκία για θαλάσσια πάρκα: «Μονομερής ενέργεια» από την Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, απαντώντας στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για θαλάσσια πάρκα, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού».

Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δηλώνει πως βρίσκεται σε επιφυλακή για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και να αποτρέψει τις μονομερείς προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει τετελεσμένα στο Αιγαίο, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της Άγκυρας στην εξαγγελία της Αθήνας για τη δημιουργία δύο θαλασσίων πάρκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, το υπ. Άμυνας τονίζει πως δεν θα γίνουν αποδεκτά τα τετελεσμένα σε «νησιά, νησίδες και βράχους που δεν έχουν αποδοθεί με διεθνείς συνθήκες στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, πηγές του τουρκικού ΥΕΘΑ, απαντώντας σε ερώτηση για την προσπάθεια της Ελλάδας να κηρύξει Θαλάσσια Πάρκα τόνισαν χαρακτηριστικά τα εξής: «Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα θα κηρυχθούν στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και δήλωσε ότι μονομερή τετελεσμένα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως Υπουργείο, είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας».

Απαντώντας στις τουρκικές αντιδράσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου: «Έχει να κάνει με καθαρά περιβαλλοντικούς σκοπούς, είναι δεδομένη η θέση μας για συνέχιση του διαλόγου, αλλά και ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button