Οικονομία

Κρίση Ισραήλ – Ιράν: Όλα τα σενάρια για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο (οil futures) ελάχιστα μετακινήθηκαν από την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Οι traders να αποδίδουν την άνευρη δράση των τιμών του πετρελαίου στις προσδοκίες ότι η σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ θα παραμείνει περιορισμένη, αναφέρει το Bloomberg.

Καθώς το Ισραήλ “ζυγίζει” την απάντησή του στην επίθεση, οι παρατηρητές της αγοράς για τις προοπτικές:

Goldman Sachs: “Οι τιμές του πετρελαίου αντανακλούν ήδη ένα ασφάλιστρο κινδύνου 5 έως 10 δολάρια το βαρέλι”

“Εκτιμούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου αντανακλούν ήδη ένα ασφάλιστρο κινδύνου 5 έως 10 δολάρια το βαρέλι από τους καθοδικούς κινδύνους στην προσφορά”, πριν από τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου από το Ιράν, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman Group Sachs Inc. μεταξύ των οποίων και ο Daan Struyven. “Η πιθανή ισραηλινή απάντηση στην επίθεση του Ιράν είναι εξαιρετικά αβέβαιη και πιθανότατα θα καθορίσει την έκταση της απειλής για την περιφερειακή προσφορά πετρελαίου”.

Η ιρανική παραγωγή αργού έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20%, τα τελευταία δύο χρόνια, σε 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή περίπου 3,3% της παγκόσμιας προσφοράς, ανέφεραν οι αναλυτές. Έτσι, “εάν η αγορά τιμολογούσε μια υψηλότερη πιθανότητα μειωμένης προσφοράς του Ιράν, τότε αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σε ένα υψηλότερο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου”, ανέφεραν.

ING Groep: “Ή αγορά είχε ήδη τιμολογήσει κάποια μορφή επίθεσης”

“Η αγορά είχε ήδη τιμολογήσει κάποια μορφή επίθεσης, ενώ οι περιορισμένες ζημιές και η μη απώλεια ανθρώπινων ζωών σημαίνουν τη δυνατότητα για μια πιο μετρημένη αντίδραση από το Ισραήλ”, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της ING Groep NV Warren Patterson και Ewa Manthey. “Το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ είναι τώρα η βασική αβεβαιότητα”.

Για το πετρέλαιο, “ο πρώτος κίνδυνος είναι να επιβληθούν αυστηρότερα οι κυρώσεις για το πετρέλαιο κατά του Ιράν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια 500.000 έως 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα”, ανέφεραν. Άλλα πιθανά αποτελέσματα περιλαμβάνουν το Ισραήλ να επιτεθεί στις ιρανικές ενεργειακές υποδομές ή το Ιράν να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ.

RBC Capital Markets: Η αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν θα καθορίσει αν η κατάσταση θα οδηγήσει σε έναν ευρύτερο πόλεμο

Η αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν θα καθορίσει αν η κατάσταση θα οδηγήσει σε έναν ευρύτερο πόλεμο ή αν θα μειωθούν οι κίνδυνοι κλιμάκωσης, σύμφωνα με τους αναλυτές της RBC Capital Markets LLC, μεταξύ των οποίων και η Helima Croft. Ένα σημαντικό ισραηλινό αντίποινα θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν αποσταθεροποιητικό κύκλο, είπαν.

“Σε ένα τέτοιο σενάριο, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για το πετρέλαιο δεν είναι αμελητέος, δεδομένης της κατάληψης του ιρανικού πλοίου στα Στενά του Ορμούζ που προηγήθηκε των επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη”, ανέφεραν οι αναλυτές. Παρόλα αυτά, “αν το Ισραήλ υποχωρήσει ή προβεί σε μια απάντηση de minimis, φαίνεται ότι το Ιράν θα μπορούσε κάλλιστα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να επιστρέψει αυτόν τον πόλεμο στις σκιές”.

ANZ Banking Group: “Η κλιμάκωση είναι απίθανη”

“Το γεγονός ότι η επίθεση ήταν τόσο καλά σχεδιασμένη υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση είναι απίθανη”, δήλωσε ο Daniel Hynes, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην ANZ Banking Group Ltd. “Το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου είναι επίσης αυξημένο, οπότε δεν δικαιολογεί περαιτέρω κέρδη έως ότου ξεκαθαρίσει η απάντηση του Ισραήλ σε αυτή την επίθεση”.

“Η αγορά πρέπει να δει περαιτέρω ενδείξεις ότι η προσφορά διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο προτού ωθήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα”, πρόσθεσε.

Again Capital: “Αναστεναγμός ανακούφισης”

“Η αγορά πετρελαίου μπορεί να ανασάνει με ανακούφιση, τουλάχιστον προς το παρόν”, δήλωσε ο Τζον Κίλντουφ (John Kilduff), ιδρυτικός εταίρος της Again Capital LLC.

“Υπήρξαν πολλές αγορές λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων την περασμένη εβδομάδα, αλλά καθώς η ιστορία εξελισσόταν, αυτό που δεν συνέβη ήταν μια πραγματική κλιμάκωση των εντάσεων”.

A/S Global Risk Management: “Αυστηρότερες κυρώσεις”

“Η κατάσταση είναι ρευστή και αν το Ισραήλ δώσει σήμα ότι δεν θα προβεί σε αντίποινα, οι εντάσεις στην αγορά θα χαλαρώσουν”, δήλωσε ο Άρνε Λόμαν Ράσμουσεν (Arne Lohmann Rasmussen), επικεφαλής έρευνας της A/S Global Risk Management. Το χειρότερο σενάριο της αγοράς είναι το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ, αν και αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται απίθανο, είπε.

Αντίθετα, “είναι πιθανό να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στο Ιράν”, είπε. “Οι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κυρώσεις στο Ιράν είναι ήδη πολύ περιεκτικές, αλλά το Ιράν κατάφερε ακόμη να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές κατά το τελευταίο έτος”.

To άρθρο Κρίση Ισραήλ – Ιράν: Όλα τα σενάρια για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button