Οικονομία

Πού χάνει και πού κερδίζει έσοδα το δημόσιο με το νέο νομοσχέδιο

Η πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία αποτελεί κεντρικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής, φέρνει αυξημένα φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων πρόκειται να μειώσει άλλες ροές εσόδων προς τα κρατικά ταμεία.

Έτσι, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει σε ετήσια απώλεια εσόδων ως αποτέλεσμα εφαρμογής νέων διατάξεων, και συγκεκριμένα από:

  • κατάργηση του φόρου με συντελεστή δύο τοις χιλίοις  (2ο/οο) στο δανεισμό μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών που πραγματοποιείται εξωχρηματιστηριακά.
  • απαλλαγή φορολόγησης  του εισοδήματος από τόκους από τα προϊόντα δανεισμού τίτλων της Αγοράς Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών που αποκτούν φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες

Επιπλέον, η έκθεση υπολογίζει και σε απώλεια εσόδων λόγω της κατάργησης κύρωσης, για την παράλειψη γνωστοποίησης του διορισμού φορολογικού αντιπροσώπου ενώ αναφέρεται και σε ενδεχόμενη απώλεια εσόδων λόγω της μείωσης των προστίμων από την παρεχόμενη δυνατότητα αποδοχής των πράξεων του φορολογικού ελέγχου.

Παράλληλα, σημειώνει η χρονική υστέρηση είσπραξης εσόδων από την αύξηση του χρονικού περιθωρίου οδηγεί σε απώλεια των αναφερόμενων ρυθμίσεων οφειλών, ωστόσο, επισημαίνεται πως το εν λόγω μέτρο αναμένεται να επιφέρει βελτίωση στα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης καθώς θα αποτελέσει κίνητρο για την είσπραξη επισφαλών απαιτήσεων.

Εν γένει η έκθεση σημειώνει πως οι ανωτέρω απώλειες εσόδων θα αναπληρώνονται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Στον αντίποδα των μειώσεων, τέλος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσβλέπει σε ενδεχόμενη αύξηση εσόδων, από τον επανακαθορισμό των περιπτώσεων κατά τις οποίες η Φορολογική Διοίκηση απαιτεί εγγύηση από οποιαδήποτε οντότητα πρόκειται να ασκήσει δραστηριότητα επιχειρηματικού περιεχομένου, με το ΑΦΜ της να έχει απενεργοποιηθεί στο παρελθόν λόγω φοροδιαφυγής, αφερεγγυότητας και λαθρεμπορίας. 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button