Οικονομία

Πληθωρισμός: Κατά 3,4% αυξήθηκαν οι τιμές στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Δεν υπήρξε καμία μεταβολή στα τελικά στοιχεία πληθωρισμού Μαρτίου για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, που δημοσίευσε σήμερα (17.4.24) η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), σε σχέση με τα προσωρινά, .

Όπως είχε ανακοινωθεί και στην προσωρινή ανακοίνωση της Eurostat στις 3 Απριλίου, ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάρτιο επιταχύνθηκε σε σχέση με τον Απρίλιο, στο 3,4% από 3,1%.

Ο γενικός πληθωρισμός στην χώρα επιταχύνθηκε στο 3,4% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα τρόφιμα τροφίμων στο 4,8% από 5,8%.

Ας σημειωθεί πως η Eurostat «μετρά» τις τιμές των τροφίμων σε κοινή κατηγορία με το αλκοόλ και τον καπνό, ενώ τα ειδικότερα στοιχεία αποκλειστικά των νωπών τροφίμων δείχνουν μία αύξηση των τιμών με ρυθμό 5,4% από 6,5%.

Στα βιομηχανικά αγαθά ο ρυθμός επιταχύνθηκε ελαφρά στο 2,1% από 1,7% και ο ρυθμός μείωσης των τιμών της ενέργειας περιορίστηκε στο -1% από -2,8%. Επιπλέον, στις υπηρεσίες σημειώθηκε επιτάχυνση σε ρυθμό 4% από 3,5% τον Φεβρουάριο, με την προσωρινή εκτίμηση της Eurostat να κάνει λόγο για 3,9% τον Μάρτιο.

Τέλος, σημειώνεται πως και ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε επιτάχυνση στο 3,4% από 3% τον Φεβρουάριο.

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Στον αντίποδα του ελληνικού γενικού δείκτη, ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο του 2024, από 2,6% τον Φεβρουάριο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ευρωζώνης, οι υπηρεσίες είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό στο 4%, σταθερό σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο).

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button