Τεχνολογία

Φανάρια-διαβάσεις με φώτα στο πεζοδρόμιο, για όσους πεζούς είναι «κολλημένοι» στο κινητό τους

Του Γιώργου Παλληκάρη

Με τους πεζούς να είναι όλο και περισσότερο κολλημένοι στα κινητά τους τηλέφωνα και τους θανάτους από απρόσεκτους πεζούς να αυξάνονται, το Χονγκ Κονγκ δοκιμάζει μια νέα προσέγγιση για να κρατήσει τους πολίτες του ασφαλείς στις διαβάσεις των δρόμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντί να βασίζονται απλώς στα παραδοσιακά φανάρια, οι αρχές εγκατέστησαν φώτα LED που φωτίζουν χαμηλά τα σημεία διέλευσης με κόκκινη λάμψη. Η ελπίδα είναι ότι οι άνθρωποι που κοιτάζουν τις συσκευές τους θα βλέπουν το πεζοδρόμιο φωτισμένο και θα τους υπενθυμίζεται να σταματήσουν.

“Με την αυξανόμενη δημοτικότητα των smartphones, ορισμένοι από τους πεζούς αποσπούν την προσοχή τους σε τρομακτικό βαθμό”, δήλωσε ο Alex Au, επικεφαλής μηχανικός του Τμήματος Μεταφορών για τον έλεγχο της κυκλοφορίας. Τα φώτα είναι ένα πρόσθετο μέσο για να υπενθυμίζουν στους πεζούς, “ειδικά σε όσους κοιτάζουν το κινητό τους”, ότι δεν πρέπει να διασχίζουν το δρόμο χωρίς τον ανάλογο έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πιλοτική δοκιμή σε τέσσερις τοποθεσίες στο Χονγκ Κονγκ βασίζεται σε δεκαετίες παγκόσμιας καινοτομίας με στόχο την ασφάλεια των πεζών κατά τη διέλευση από πολυσύχναστους δρόμους. Ηχητικά σήματα που κυμαίνονται από κραυγές κούκου έως και μελωδίες χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Ορισμένες χώρες, όπως η Αυστραλία, διαθέτουν πίνακες αφής που δονούνται όταν είναι ασφαλές να διασχίσει κανείς το δρόμο.

Από ότι φαίνεται πιο εύκολα θα γεμίσουν παραπάνω φώτα οι διασταυρώσεις παρά ο κόσμος θα σηκώσει το κεφάλι του από το κινητό.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button