ΓυναίκαΜόδα

Συμβουλές για να κρατάς την αρτηριακή σου πίεση σε χαμηλά επίπεδα

Η αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός δείκτης για την πρόληψη της υγείας.

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκείται στα ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία (ιδίως στις αρτηρίες), η οποία καθορίζει το ρυθμό με τον οποίο το αίμα “κινείται” μέσα στα αγγεία. Η υπέρταση ή αρτηριακή υπέρταση είναι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις βιομηχανικές χώρες σε όλο τον κόσμο και αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους κινδύνους ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων (στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια).

Καθώς η μη ελεγχόμενη υπέρταση είναι ασυμπτωματική, πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν την κατάστασή τους. Εκστρατείες και μαζικές εξετάσεις από εθνικούς οργανισμούς υγείας έχουν συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των ατόμων που γνωρίζουν το πρόβλημα.

Αν θέλετε να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε χαμηλά επίπεδα, οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν:

1. Λίγο αλάτι, περισσότερο λεμόνι: Μια ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει χαμηλά λιπαρά, αποφυγή του κόκκινου κρέατος και ελαχιστοποίηση της πρόσληψης αλατιού, οδηγεί στη μακροζωία. Τα λεμόνια προσδίδουν ένα ξεχωριστό άρωμα στο φαγητό και μπορούν να σας ξεγελάσουν με την υπέροχη γεύση τους.

2. Άσκηση, ιδίως αερόβια άσκηση: Περπατήστε γρήγορα για τουλάχιστον 40 λεπτά και αυξήστε τους καρδιακούς παλμούς (τουλάχιστον 100 παλμούς ανά λεπτό).

3. Εξαλείψτε το άγχος και ζήστε πιο ελεύθερα: Όταν έχετε ελεύθερο χρόνο, να κάνετε πάντα αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους. Οι ορμόνες του στρες συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλούν προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Βρείτε τρόπους να ξεφεύγετε από την καθημερινή σας ρουτίνα σε τακτική βάση.

4. Μετρηθείτε σωστά: Αποφύγετε τις υπερβολικές ή συχνές μετρήσεις που μπορεί να προκαλέσουν άγχος. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για την καταγραφή των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης.

5. Πείτε “όχι” στα τσιγάρα και το αλκοόλ και απέχετε από την καφεΐνη.

6. Η πρόληψη αποτελεί προτεραιότητα: Η “πρόληψη” είναι καλύτερη από τη “θεραπεία”. Το γεγονός ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση παρατηρείται και μετριέται συνεχώς υποδηλώνει ότι η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό, ίσως και χρόνια.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button