Περιβάλλον

Χαμηλές θερμοκρασίες και φτυάρισμα χιονιού αποτελούν κίνδυνο για την καρδιά

Το χιόνι μπορεί να είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από ό,τι πολλοί άνθρωποι νομίζουν. Μια επιστημονική δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, το 2020, σημειώνει ότι το φτυάρισμα του χιονιού είναι μεταξύ των σωματικών δραστηριοτήτων που μπορεί να ασκήσουν επιπλέον στρες στην καρδιά, ειδικά μεταξύ των ατόμων που δεν έχουν συνηθίσει στην τακτική άσκηση. Πολυάριθμες μελέτες κατά τη διάρκεια των ετών έχουν εντοπίσει τους κινδύνους του φτυαρίσματος του χιονιού για άτομα με ή χωρίς γνωστή καρδιοπάθεια.

Ο κύριος συγγραφέας αυτής της επιστημονικής δήλωσης Barry Franklin, είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στην επιστήμη πίσω από τους καρδιαγγειακούς κινδύνους του φτυαρίσματος του χιονιού. Έχει συγγράψει μια σειρά από μελέτες για το θέμα, εκτιμώντας ότι εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την απομάκρυνση του χιονιού κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το να φτυαρίσετε λίγο χιόνι μπορεί να μην φαίνεται σκληρή δουλειά. Ωστόσο, η καταπόνηση με βαρύ χιόνι μπορεί να είναι πιο απαιτητική για την καρδιά από το να κάνετε ένα τεστ αντοχής σε διάδρομο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσαμε», είπε ο Franklin, ο οποίος είναι διευθυντής προληπτικής καρδιολογίας. «Για παράδειγμα, μετά από μόλις δύο λεπτά φτυαρίσματος χιονιού, οι καρδιακοί παλμοί των συμμετεχόντων στη μελέτη ξεπέρασαν το 85% του μέγιστου καρδιακού παλμού, που είναι ένα επίπεδο κατά τη διάρκεια δοκιμών έντονης αερόβιας άσκησης».

«Οι κινήσεις του φτυαρίσματος του χιονιού είναι πολύ επιβαρυντικές και απαιτητικές για το σώμα σας και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αυξήσεις στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση», είπε ο Franklin. «Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η έκθεση στον κρύο αέρα μπορεί να συσπάσει τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα, ζητάτε από την καρδιά σας να κάνει πολύ περισσότερη δουλειά σε συνθήκες που μειώνουν την ικανότητα της καρδιάς να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

Εάν πρέπει να φτυαρίσετε το χιόνι, ξεκινήστε σταδιακά. Να καλύπτετε πάντα το στόμα και τη μύτη σας, να φοράτε ρούχα με στρώσεις, καθώς και καπέλο και γάντια. Στην ιδανική περίπτωση, σπρώξτε ή σκουπίστε το χιόνι αντί να το σηκώσετε και να το πετάξετε, γιατί αυτή η ενέργεια περιλαμβάνει λιγότερη προσπάθεια. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν φυσάει άνεμος ο οποίος κάνει τη θερμοκρασία να την αισθάνεστε ακόμα πιο κρύα στο σώμα σας. Χρησιμοποιήστε αυτόματο φυσητήρα χιονιού αντί για φτυάρι. Αν θα πρέπει να συνεχίσετε, προσέχετε πώς αισθάνεται το σώμα σας. Ένας φυσητήρας ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό σε περίπου 120, σε σύγκριση με έναν καρδιακό ρυθμό 170 που παρατηρείται με το φτυάρισμα. Εάν αισθανθείτε πόνο ή πίεση στο στήθος, ζαλάδα, αίσθημα παλμών ή ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς, σταματήστε αμέσως τη δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button