Περιβάλλον

Η αντιγηραντική δράση της βιταμίνης D και του υποδοχέα της

Μια νέα ερευνητική εργασία επισημαίνει τα αντιγηραντικά αποτέλεσμα της βιταμίνης D στις φρουτόμυγες (Drosophila) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging.

Τα βλαστοκύτταρα στην ενήλικη ζωή είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ομοιόστασης των ιστών και η λειτουργική τους πτώση συνδέεται με γήρανση και σχετικές ασθένειες, που επηρεάζονται από το περιβάλλον των εξειδικευμένων κυττάρων. Η μείωση της βιταμίνης D και των επιπέδων των υποδοχέων της που σχετίζεται με την ηλικία και τον καρκίνο είναι καλά τεκμηριωμένη σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι μηχανισμοί μέσω των οποίων η οδός της βιταμίνης D και του υποδοχέα της (VitD/VDR) συμβάλλει στην αντιγήρανση και παρατείνει το προσδόκιμο ζωής δεν είναι καλά κατανοητοί.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές Joung-Sun Park, Hyun-Jin Na και Yung-Jin Kim από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Pusan και το Ινστιτούτο Ερευνών Τροφίμων της Κορέας προσπάθησαν να προσδιορίσουν τον προστατευτικό ρόλο της βιταμίνης D και του υποδοχέα της σε διαφοροποιημένα εντεροκύτταρα (ECs) κατά τη γήρανση των εντερικών βλαστοκυττάρων (ISC).

«Αυτή η μελέτη στόχευε να προσδιορίσει τον προστατευτικό ρόλο των VitD/VDR σε διαφοροποιημένα εντεροκύτταρα κατά τη γήρανση των εντερικών βλαστοκυττάρων χρησιμοποιώντας το μοντέλο εντέρου ενήλικων Drosophila», έγραψαν οι ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρησιμοποιώντας ένα καθιερωμένο μοντέλο εντέρου φρουτόμυγας για τη βιολογία της γήρανσης των βλαστοκυττάρων, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η καταστροφή των υποδοχέων της βιταμίνης D στα εντεροκύτταρα προκάλεσε πολλαπλασιασμό των εντερικών βλαστοκυττάρων, θάνατο των εντεροκυττάρων και γήρανση αυτών των κυττάρων.

Επιπλέον, οι αυξήσεις που προκαλούνται από την ηλικία και το οξειδωτικό στρες στον πολλαπλασιασμό των εντερικών βλαστοκυττάρων μειώθηκαν με τη θεραπεία με βιταμίνη D.

Συμπερασματικά, η μελέτη παρέχει άμεσες αποδείξεις για τον αντιγηραντικό ρόλο της οδού VitD/VDR, που περιλαμβάνει την προστασία των διαφοροποιημένων εντεροκυττάρων έναντι της γήρανσης, και παρέχει πολύτιμες γνώσεις για τη διερεύνηση των μοριακών μηχανισμών που διέπουν την ενισχυμένη υγιή γήρανση στη Drosophila.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν τον αντιγηραντικό ρόλο του μονοπατιού των υποδοχέων της βιταμίνης D και της ίδιας της βιταμίνης D, και παρέχουν πληροφορίες για τους μοριακούς μηχανισμούς που διέπουν την υγιή γήρανση στη Drosophila», καταλήγουν οι ερευνητές.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button