Πολιτική

«Ιερά ανακωχή» Κυβέρνησης και Εκκλησίας λίγο πριν το Πάσχα: Κατακραυγή για την «παραίνεση» Βελόπουλου σε βουλευτές της ΝΔ να μην εκκλησιαστούν

«Ιερά ανακωχή» εκτιμάται ότι σηματοδοτεί η σημερινή κοινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Δήλεσι και στον Ωρωπό, σε δομές που στηρίζει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Είναι το πρώτο τετ-α-τετ Κυριάκου Μητσοτάκη – Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, μετά τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην εκκλησία και προσφάτως καταγράφτηκαν και περιστατικά βίας και αποδοκιμασίας κατά βουλευτών της Ν.Δ. και κυβερνητικών στελεχών, που βρέθηκαν στους ιερούς ναούς.

Το μήνυμα του κ. Ιερώνυμου

Ο κ. Ιερώνυμος έσπευσε να τα καταδικάσει, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της αποκλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας. «Η εκκλησία δεν εκδικείται» είπε, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, εν όψει και των αγίων ημερών του Πάσχα.

Αλλά και η κυβέρνηση δεν σήκωσε τους τόνους απέναντι στην Εκκλησία, αντίθετα έσπευσε να μιλήσει για μεμονωμένα περιστατικά και να εξάρει την προσφορά της στη χώρα και στην κοινωνία.

Στήριξη στο έργο του Αρχιεπισκόπου

Σε αυτό το πλαίσιο, της «ανακωχής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα μαζί με τον κ. Ιερώνυμο σε δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών – σε παιδικούς σταθμούς και ένα κέντρο γεροντολογίας – που αποτελούν έργο ζωής για τον προκαθήμενο της Εκκλησίας.

Μάλιστα, αναμένεται να προβούν σε κοινές δηλώσεις, που θα σηματοδοτούν ότι το «ιερό μέτωπο» που άνοιξε με αφορμή την ισότητα στον γάμο… ανήκει στο παρελθόν.

Ενδιαφέρον θα έχει και το τι θα πουν οι δύο άντρες μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες…

Πάντως, στο τετ-α-τετ που είχε την Πέμπτη (25.04.2024) ο κ. Ιερώνυμος με τον Κυριάκο Πιερρακάκη στο υπουργείο Παιδείας, την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση εδώ και πολλούς μήνες, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε με έμφαση ότι… «η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».

«Άσκηση ισορροπίας»…;

Μετά την αήθη επίθεση με χαστούκι υποψήφιας βουλευτή της Νίκης στη βουλευτή Καβάλας της Ν.Δ. Αγγελικής Δεληκάρη, και την κατακραυγή που προκάλεσε, στο πολιτικό σκηνικό δεν περνά απαρατήρητη η προσπάθεια… «ισορροπίας» κάποιων κομμάτων δεξιά της Ν.Δ. ανάμεσα στην πολιτική ορθότητα και στην «εργαλειοποίηση» της πίστης, για ψηφοθηρικούς, όπως τους καταλογίζεται, λόγους.

Ομαδικά «πυρά» κατά Βελόπουλου

Στο στόχαστρο όχι μόνο της Ν.Δ. αλλά και άλλων κομμάτων, βρίσκεται ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, μετά την παραίνεσή του προς «γαλάζιους» βουλευτές, που ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, να αποφύγουν να παρευρεθούν στην εκκλησία το Πάσχα.

«Παραίνεση, έκκληση, παράκληση κάνω. Γιατί οι άγιες μέρες του Πάσχα, είναι άγιες. Δηλαδή, τους ζήτησα επειδή το Πάσχα είναι ιερό για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους, ας αφήσουμε να καταλαγιάσει αυτή η ιστορία, αφού υπάρχει ένταση ακόμα και τώρα. Καλό θα ήταν, είπα, να μην πάτε στην εκκλησία» δήλωσε ο κ. Βελόπουλος στον Ant1, όταν ρωτήθηκε… «αν διαγκωνίζεται με τη Νίκη για τον έλεγχο του ποιοι μπαίνουν στις εκκλησίες».

«Δεν φοβόμαστε να πάμε στην εκκλησία»

«Όχι, δεν φοβόμαστε να πάμε στην εκκλησία και κανένας δεν μπορεί να φοβίσει τον οποιονδήποτε από το να πάει στην εκκλησία, είτε έχει κάποιο δημόσιο αξίωμα, είτε τον οποιονδήποτε πολίτη», απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Αν μπορούμε να βρούμε ένα καλό σε αυτά τα τραγικά περιστατικά… είναι ότι έπεσαν οι μάσκες. Κόμματα τα οποία μπήκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, πήραν την στήριξη των πολιτών δήθεν γιατί εξέφραζαν την πίστη μας και τη θρησκεία μας, απεδείχθη στην πράξη ότι έκαναν τα εντελώς αντίθετα από αυτά που πρεσβεύει η πίστη και η θρησκεία μας» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης, σημειώνοντας με νόημα ότι.. «η συντριπτική πλειοψηφία των ιερέων σε όλη την Ελλάδα, συνολικά η Εκκλησία δια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, στηρίζει την κοινωνία, κάνει πολύ σημαντικές πράξεις και αγαθοεργίες κι αυτή είναι η μεγάλη εικόνα που χρειάζεται να κρατήσουμε ενόψει των άγιων ημερών του Πάσχα».

«Ιερές» αποδοκιμασίες κατά του Κ. Βελόπουλου

Τον κ. Βελόπουλο «κατακεραύνωσε» εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κ.α. κόμματα, και Εκπρόσωπος της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος «Νομίζω είναι καθαρά προκλητικό και απαράδεκτο… Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τον χώρο της Εκκλησίας με αυτόν τον τρόπο και μάλιστα ουσιαστικά παροτρύνοντας να γίνουν πράγματα… Αυτό βγαίνει στο τέλος» τόνισε ο κ. Ιγνάτιος (ρ/φ Πρώτο Πρόγραμμα).

Νατσιός vs Βελόπουλος

Μετά την κατακραυγή, από… δεξιά βγαίνει στον Κυριάκο Βελόπουλο και ο Πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος διέγραψε το στέλεχος του που χαστούκισε τη βουλευτή της Ν.Δ. μέσα σε εκκλησία. «Εδώ είναι και η διαφορά μας! Η ορθόδοξη εκκλησία δεν έχει ταμπέλες, οποιοσδήποτε μπορεί να πάει στην Εκκλησία να προσευχηθεί» δηλώνει τώρα ο κ. Νατσιός.

Μόλις πριν από δύο ημέρες όμως και ο ίδιος δήλωνε με νόημα ότι… «ο λαός δεν ξεχνά»! «Τα αποδοκιμάζουμε (τα περιστατικά) και εντός και εκτός ναών αλλά για να έχουμε καλό λογαριασμό, η κυβέρνηση που διαλαλεί καιρό ότι το θέμα θα ξεχαστεί και δεν ξεχνιέται, αξίζει να πάρει μάθημα στην κάλπη», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής.

To άρθρο «Ιερά ανακωχή» Κυβέρνησης και Εκκλησίας λίγο πριν το Πάσχα: Κατακραυγή για την «παραίνεση» Βελόπουλου σε βουλευτές της ΝΔ να μην εκκλησιαστούν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button