Πολιτική

Για πρώτη φορά μεταμοσχεύθηκε νεφρό γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή

Για πρώτη φορά, Αμερικανοί χειρουργοί μεταμόσχευσαν το νεφρό ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ζώντα ασθενή, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την πιθανή λύση της χρόνιας έλλειψης οργάνων, ανακοίνωσε σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στη Βοστόνη.

Ο 62χρονος ασθενής «αναρρώνει καλά» από την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει και άλλες μεταμοσχεύσεις νεφρών από γενετικά τροποποιημένους χοίρους και τα όργανα λειτούργησαν, όμως οι ασθενείς που τα έλαβαν ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκροί.

Η τετράωρη επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου και σηματοδοτεί «έναν σημαντικό σταθμό στην αναζήτηση διαθέσιμων οργάνων για τους ασθενείς» ανέφερε το νοσοκομείο.

Το νεφρό του χοίρου προήλθε από το εργαστήριο eGenesis στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, το οποίο δηλώνει ότι έχει ως στόχο του να βάλει τέλος στην έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση και να αλλάξει ριζικά τις θεραπείες της ανεπάρκειας οργάνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γενετικά τροποποιημένες καρδιές χοίρων έχουν επίσης μεταμοσχευθεί σε ασθενείς, που όμως απεβίωσαν.

Στόχος της γενετικής τροποποίησης του οργάνου είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος απόρριψής του από τον λήπτη.

Οι γιατροί «μου εξήγησαν λεπτομερώς τα υπέρ και τα κατά της διαδικασίας» ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ασθενής Ρίτσαρντ Σλέιμαν. «Το είδα ως τρόπο όχι μόνο να βοηθηθώ εγώ αλλά και να δώσω ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μια μεταμόσχευση για να επιβιώσουν».

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι είναι στη λίστα αναμονής για κάποιο όργανο στις ΗΠΑ. Οι πιο συνηθισμένες μεταμοσχεύσεις είναι αυτές των νεφρών.

Τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ καταγράφεται σημαντική πρόοδος στον τομέα των ξενομεταμοσχεύσεων, δηλαδή της μεταμόσχευσης οργάνων ζώων σε ανθρώπους. Η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο σε άνθρωπο που ήταν εγκεφαλικά νεκρός έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021 από χειρουργούς του νοσοκομείου NYU Langone στη Νέα Υόρκη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button