Αθλητικά

Έτοιμη η αεροπορία του Ισραήλ να χτυπήσει το Ιράν

Ο αρχηγός του επιτελείου του IDF, υποστράτηγος Χέρζι Χαλέβι προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η ιρανική επίθεση με πυραύλους και droned στη χώρα μια ημέρα νωρίτερα, η οποία προκάλεσε περιορισμένες ζημιές σε αεροπορική βάση, «θα λάβει απάντηση».

Το σχόλιο αυτό έγινε στην συνάντηση που είχε με στρατιώτες στην αεροπορική βάση Nevatim στο νότιο Ισραήλ, η οποία επλήγη από τέσσερις ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της επίθεσης τα ξημερώματα της Κυριακής. Ο αρχηγός του επιτελείου του IDF κατέφθασε στην βάση λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου που θα αποφάσιζε για την απάντηση στο Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Ιράν ήθελε να βλάψει τις στρατηγικές δυνατότητες του Κράτους του Ισραήλ – αυτό είναι κάτι που δεν είχε συμβεί πριν. Ήμασταν προετοιμασμένοι για την επιχείρηση «Σιδερένια Ασπίδα» – προετοιμασία που έφερε το Ιράν αντιμέτωπο επίσης με εναέρια υπεροχή», είπε ο Χαλέβι.

«Την περασμένη Δευτέρα, είδαμε τι οργανώθηκε και πιστεύουμε ότι το κράτος του Ισραήλ είναι πολύ ισχυρό και ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει μόνο του, αλλά με μια απειλή τόσο πολυάριθμη και τόσο μακριά, είμαστε πάντα χαρούμενοι που έχουμε τις είπα μαζί μας», είπε ο Χαλέβι.

«Κοιτάμε μπροστά, εξετάζουμε τα βήματά μας και αυτή η εκτόξευση τόσων πολλών πυραύλων, πυραύλων κρουζ και UAV στο έδαφος του κράτους του Ισραήλ θα έχει απάντηση», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αρχηγός του Επιτελείου του IDF, Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, μιλά στα στρατεύματα στην αεροπορική βάση Nevatim

Σε μια άλλη δήλωση σε βίντεο, ο Χαλέβι είπε ότι η επίθεση «δημιούργησε νέες ευκαιρίες για συνεργασία στη Μέση Ανατολή» και ότι «το Ιράν θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες για τις ενέργειές του».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, σε δήλωση Τύπου από τη Nevatim  είπε ότι η αεροπορική βάση λειτουργεί κανονικά, μετά την επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν.

«Η βάση είναι πλήρως λειτουργική και συνεχίζει να στέλνει αεροσκάφη για επιχειρησιακές αποστολές», είπε στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη του Χαλέβι.

Είπε ότι η «επίθεση του Ιράν αποτράπηκε χωρίς να εισέλθει σχεδόν κανένας από τους πύραυλους στο έδαφός μας».

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στις υποδομές στο Nevatim ήταν «μικρές», είπε ο Χαγκάρι.

Είπε ότι τέσσερις πύραυλοι έπληξαν τη βάση: Ένας κοντά σε διάδρομο προσγείωσης, δύο σε ανοιχτούς χώρους και ένας κοντά σε κτίριο που ήταν υπό κατασκευή, προκαλώντας μικρές ζημιές.

«Όλες αυτές οι ζημιές θα διορθωθούν τις επόμενες ημέρες. Αυτή η βάση λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, λειτούργησε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Iron Shield και, ακόμη και σήμερα, αεροπλάνα απογειώθηκαν από αυτή τη βάση για να υπερασπιστούν τους ουρανούς του κράτους του Ισραήλ», είπε ο Χαγκάρι.

ΗΠΑ: «Πιθανόν η απάντηση του Ισραήλ να είναι περιορισμένη»

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν είναι πιθανό να είναι περιορισμένη και μπορεί να επικεντρωθεί στο χτύπημα βασικών στόχων εκτός Ιράν, είπαν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο NBC.

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το γεγονός πως δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές από την Τεχεράνη μπορεί να οδηγήσει την Ιερουσαλήμ να αναζητήσει μια λιγότερο επιθετική απάντηση.

Αντί να χτυπήσουν άμεσα το Ιράν – κάτι που οι σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν προειδοποιήσει ότι κινδυνεύει να οδηγήσει την περιοχή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο – οι αξιωματούχοι λένε στο NBC ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει τις πολιτοφυλακές του στη Συρία ή την τρομοκρατική ομάδα της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο Μπάιντεν δεσμεύεται να προστατεύσει το Ισραήλ και τα συμφέροντά του στην Μέση Ανατολή

Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θέλει να αποφύγει μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

«Μαζί με τους εταίρους μας συντρίψαμε αυτήν την επίθεση» του Ιράν, είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι εργάζεται «για μια κατάπαυση του πυρός (στη Λωρίδα της Γάζας) που θα οδηγήσει τους ομήρους στο σπίτι τους και θα αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της σύγκρουσης».

Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό του Ιράκ Σία αλ Σουντάνι στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον είναι δεσμευμένη στην ασφάλεια του Ισραήλ και, παράλληλα, δεσμεύεται να προστατεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των εταίρων τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ.

Ο Σουντάνι παραδέχτηκε ότι οι απόψεις του Ιράκ και των ΗΠΑ για το τι συμβαίνει στην περιοχή μπορεί να διαφέρουν. Ωστόσο, η σχέση των δύο χωρών βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και, όπως είπε, σκοπεύει να συζητήσει με τον Μπάιντεν την αναβάθμισή της, από μια στρατιωτική συνεργασία σε πλήρη εταιρική σχέση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button