Τεχνολογία

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία εξπρές που σαρώνει τη χώρα, η οποία έφερε βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, μέχρι και χιόνι, σε πολλές περιοχές. Τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, Σάββατο 20 Απριλίου. Μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα εμφανίσουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις ακόλουθες περιοχές: Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά), Σποράδες, νότια Πιερία, βόρεια Εύβοια, νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια), νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο).

Η ΕΜΥ αναβάθμισε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το βαρομετρικό χαμηλό που συνοδεύεται από μέτωπα και ήδη προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει περάσει στο βόρειο Αιγαίο, όπου προβλέπεται πρόσκαιρα να βαθύνει και να συνεχίσει να επηρεάζει κυρίως τα ανατολικά τμήματα της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι σήμερα (20-04-24), οπότε και θα κινηθεί ανατολικότερα. Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάνουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Σάββατο (20-04-24):

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Τα φαινόμενα έως τις προμεσημβρινές ώρες σήμερα Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  • Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά)
  • Σποράδες
  • Νότια Πιερία
  • Βόρεια Εύβοια
  • Νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια)
  • Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)

Δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία:

 

Ποιες περιοχές επλήγησαν την Παρασκευή, 19 Απριλίου

Το κύμα της κακοκαιρίας σφυροκόπησε τη Μαγνησία από νωρίς την Παρασκευή, με καταιγίδες και χαλαζόπτωση να σημειώνονται σε νότιο και ανατολικό Πήλιο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του thenewspaper.gr, μεγάλη ποσότητα νερού έπεσε σε όλο το βουνό των Κενταύρων, πλημμυρίζοντας δρόμους και σοκάκια σε Ζαγορά, Μηλιές και άλλα χωριά.

Ισχυρή καταιγίδα χτύπησε και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, Σκιάθο και Σκόπελο.

Στην Καρδίτσα σε ορισμένα σημεία σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με δεδομένο ότι τα φρεάτια δεν μπορούν να απορροφήσουν το νερό. Αναμένεται στα διαστήματα που η βροχή κοπάζει, να γίνεται πτώση των νερών.

Στις βουνοκορφές του ορεινού Δήμου Αργιθέας έριξε χιόνι. Στον Δήμο Παλαμά μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι πυροσβεστικές και οι αστυνομικές δυνάμεις στη Λάρισα ώστε αν χρειαστεί να επέμβουν. Στο Καστρί του Δήμου Αγιάς μηχανήματα έκαναν μία τεχνική παρέμβαση, ώστε να μην φτάσει το νερό στην κοινότητα, εάν εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε άλλα 30 σημεία έχουν αναπτυχθεί μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουν άμεσα. Το ίδιο ισχύει και για τις πυροσβεστικές δυνάμεις και την αστυνομία, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου υπό τον Βασίλη Κικίλια.

Από τις έξι το απόγευμα (της Παρασκευής) άρχισε να βρέχει γενικευμένα σε όλη τη Μαγνησία. Βροχή με ένταση ξεκίνησε στις 18:30 στο νότιο Πήλιο στην περιοχή των Μηλιών, δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμια, ωστόσο στη συνέχεια η βροχή μειώθηκε. Αρκετά έντονη βροχόπτωση σημειώνεται στον Βόλο και σε περιοχές γύρω του, αλλά δεν είναι ακόμη βροχή ικανή να δημιουργήσει προβλήματα. Προς τις πρωινές ώρες του Σαββάτου υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρχει ακόμη πιο έντονο κύμα κακοκαιρίας.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις Μηλιές Πηλίου:

 

Χιόνισε στα ορεινά της Φθιώτιδας

Χιονόπτωση σημειώθηκε σε μεγάλα υψόμετρα της κεντρικής Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του lamiareport.gr, μέσα σε αυτά και η Οξυά στη Φθιώτιδα, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Γαρδικίου, Γιάννης Βασιλείου.

Χιόνι έπεσε και στο Βελούχι και τον Παρνασσό, ενώ χιόνι με χιονόνερο έπεσε και σε περιοχές της Οίτης και των Βαρδουσίων.

Δείτε το βίντεο

Χιόνι στη Βασιλίτσα

Ισχυρή βροχή και στον Κάραβο Αλιβερίου στην Εύβοια το βράδυ της Παρασκευής:

 

Μπουρίνι σημειώθηκε λίγο μετά τις 19.00 και στην περιοχή της Μεσσάτιδας Πατρών:

 

 

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία

Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται επί ποδός για την αλλαγή στο σκηνικό του καιρού.

Μήνυμα από το 112 – για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες – εστάλη σε όσους βρίσκονται στη Θεσσαλία, μια περιοχή ιδιαιτέρως επιβαρυμένη από τις πλημμύρες του «Ντάνιελ» τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς και τρεις ακόμη περιφέρειες (Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου).

«Επενδύουμε και στοχεύουμε στην πρόληψη αφού πλέον η μάχη είναι εκεί, περισσότερο απ’ ότι στην αντιμετώπιση» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας που μετέβη στη Θεσσαλία, όπου συνεδρίασε το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο.

 

Μηνύματα «112»

Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της Θεσσαλίας, της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και του Βορείου Αιγαίου για την κακοκαιρία που αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα. Προειδοποιητικό μήνυμα στάλθηκε και σε Καρδίτσα, Λάρισα και Λέσβο.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, thenewspaper.gr, tempo24.news, evima.gr, Forecast Weather Greece

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button