Οικονομία

ΔΕΗ και Μότορ Όιλ θα παράγουν πράσινο υδρογόνο από το 2027 στη Δυτική Μακεδονία

Πράσινο υδρογόνο σκοπεύει να παράγει από το 2027 η κοινοπραξία της ΔΕΗ με τη Μότορ Όιλ στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κοινοπραξίας ονόματι Hellenic Hydrogen, Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο, το έργο North project 1, που θα παράγει πράσινο υδρογόνο, σχεδιάζεται να λειτουργήσει από το 2027 σε έκταση του ατμοηλεκτρικού σταθμού στο Αμύνταιο της Μακεδονίας.

Το έργο προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ και ισχύος 100 MW γίνεται στα πλαίσια της ενεργειακής μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας ώστε να περάσει από την εποχή του λιγνίτη στην πράσινη εποχή με τις κατάλληλες επενδύσεις που θα στηρίξουν την απασχόληση και την τοπική οικονομία.

Με τον τρόπο αυτό η Δυτική Μακεδονία θα γίνει η πρώτη περιοχή της χώρας μας με παραγωγή πράσινου υδρογόνου, το οποίο παράγεται από ανανέωσιμες πηγές και είναι μηδενικών εκπομπών.

Οι μονάδες ηλεκτρόλυσης που παράγουν υδρογόνο θα καταναλώνουν την περισσευούμενη παραγωγή των ΑΠΕ τις ώρες εκείνες που δεν είναι απαραίτητη για το δίκτυο ηλεκτρισμού. Έτσι, θα λειτουργούν ως χημική αποθήκευση ενέργειας παρέχοντας και μια πολύτιμη υπηρεσία στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Η εν λόγω μονάδα της Hellenic Hydrogen θα μπορεί να παράγει 6.000 τόνους ετησίως για τελική χρήση στη βιομηχανία και τις μεταφορές, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές τους και να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας μας για το 2030 και ακόμα παραπέρα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, προκειμένου να πετύχει το έργο θα πρέπει καταρχήν να εξασφαλίσει μια ανταγωνιστική τιμή ηλεκτρισμού μέσω διμερών συμβολαίων με πράσινους παραγωγούς. Παράλληλα, η κοινοπραξία καλείται να συνάψει συμβόλαια για την πώληση του παραγόμενου υδρογόνου.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι συνολικά στη Δυτική Μακεδονία σχεδιάζονται τέσσερα έργα υδρογόνου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button