Υγεία

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το συκώτι, και τι να προσέχετε

Το ήπαρ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο του σώματος, και η κύρια λειτουργία του είναι να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα.

Επεξεργάζεται επίσης τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, φιλτράρει το αίμα και μεταβολίζει τα φάρμακα που παίρνετε, αποθηκεύει γλυκογόνο, παράγει χημικές ουσίες που βοηθούν στην πήξη του αίματος, παράγει τη χολή και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Δείτε 12 δημοφιλείς τροφές που βοηθούν ή δυσκολεύουν το ήπαρ να λειτουργήσει σωστά.

Πλιγούρι βρώμης

Τα τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν το συκώτι σας να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Δοκιμάστε πλιγούρι βρώμης. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε μερικά επιπλέον κιλά και λίπος στην κοιλιά, κάτι που είναι ένας καλός τρόπος για να κρατήσετε μακριά την ηπατική νόσο.

Μπρόκολο

Προσθέστε πολλά λαχανικά στη διατροφή σας εάν θέλετε να διατηρήσετε το ήπαρ σας υγιές. Το μπρόκολο μπορεί να είναι μέρος αυτής της στρατηγικής. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτό το τραγανό φαγητό μπορεί να σας προστατεύσει από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Εάν το μπρόκολο στον ατμό ακούγεται πολύ βαρετό, κόψτε το σε μια σαλατιέρα και ρίξτε αμύγδαλα, αποξηραμένα cranberries και μια πικάντικη βινεγκρέτ. Είναι επίσης νόστιμο ψητό με σκόρδο και λίγο βαλσάμικο ξύδι.

Καφές

Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε μία μέρα χωρίς καφέ, θα χαρείτε να ακούσετε ότι μπορεί να έχει κάποια οφέλη για το ήπαρ σας. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ σας από βλάβες που προκαλούνται από το πολύ αλκοόλ ή ανθυγιεινή διατροφή. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Πράσινο τσάι

Είναι γεμάτο με ένα είδος αντιοξειδωτικού που ονομάζεται κατεχίνες. Έρευνα δείχνει ότι μπορεί να προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος. Θα πάρετε περισσότερες κατεχίνες αν φτιάξετε μόνοι σας τσάι και το πιείτε ζεστό. Το παγωμένο τσάι έχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Νερό

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το ήπαρ σας είναι να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Συνηθίστε να πίνετε νερό αντί για ζαχαρούχα ποτά όπως αναψυκτικά ή αθλητικά ποτά. Θα εκπλαγείτε με το πόσες θερμίδες θα σας εξοικονομήσει κάθε μέρα.

Αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε, μιας θρεπτικής ουσίας που σύμφωνα με έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη λιπώδη νόσο του ήπατος. Τα αμύγδαλα κάνουν καλό και στην καρδιά σας, γι’ αυτό πάρτε μια χούφτα την επόμενη φορά που θέλετε να τσιμπολογήσετε.

Σπανάκι

Τα φυλλώδη λαχανικά έχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται γλουταθειόνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του ήπατος. Και το σπανάκι είναι πιο εύκολο στην προετοιμασία. Αποτελεί εξαιρετική βάση για βραδινή σαλάτα και είναι επίσης νόστιμο σοταρισμένο με σκόρδο και ελαιόλαδο. Όταν μαραθεί, πασπαλίζουμε με φρέσκια παρμεζάνα.

Βατόμουρα

Έχουν θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται πολυφαινόλες που μπορεί να σας προστατεύσουν από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, η οποία συχνά συμβαδίζει με την παχυσαρκία και την υψηλή χοληστερόλη. Εάν τα βατόμουρα δεν σας αρέσουν, άλλες τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες περιλαμβάνουν τη μαύρη σοκολάτα, τις ελιές και τα δαμάσκηνα.

Βότανα και μπαχαρικά

Θέλετε να προστατέψετε το ήπαρ και την καρδιά σας ταυτόχρονα; Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη, φασκόμηλο ή δεντρολίβανο. Αποτελούν καλή πηγή υγιεινών πολυφαινολών. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα: σας βοηθούν να μειώσετε το αλάτι. Η κανέλα, το κάρυ και το κύμινο είναι επίσης καλά για να τα δοκιμάσετε.

Μείνετε μακριά από λιπαρές τροφές

Οι τηγανιτές πατάτες και τα μπιφτέκια είναι μια κακή επιλογή για να διατηρήσετε το ήπαρ σας υγιές. Αυτά είναι τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και μπορεί να δυσκολέψει το ήπαρ σας να κάνει τη δουλειά του. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να προκαλέσει ουλές στο ήπαρ, τη γνωστή κίρρωση.

Μειώστε τη ζάχαρη

Τα πολλά γλυκά μπορεί να βλάψουν το ήπαρ σας. Αυτό συμβαίνει επειδή μέρος της δουλειάς του είναι να μετατρέπει τη ζάχαρη σε λίπος. Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσατε να πάθετε λιπώδη νόσο του ήπατος. Κάντε τα γλυκά μια περιστασιακή απόλαυση.

Περιορίστε το αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να καταστρέψει το ήπαρ σας. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση. Ακόμη και η περιστασιακή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ – τέσσερα ποτά σε μια ημέρα για τις γυναίκες και πέντε για τους άνδρες – μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον εαυτό σας σε ένα ποτό την ημέρα εάν είστε γυναίκα ή σε δύο ποτά την ημέρα εάν είστε άνδρας.

Με πληροφορίες από webmd.com

To άρθρο Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το συκώτι, και τι να προσέχετε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button